Рецепт дана: Сицилијанска капоната
У питању је традиционално сицилијанско јело које има више варијанти и свака је одлична.
Састојци:
- 700 г плавог патлиџана,
- главица црног лука,
- мањи целер,
- чен белог лука,
- 700 г парадајза,
- десетак зелених маслина,
- 2 кашике капара,
- кашика балзамико сирћета,
- кашика шећера,
- со и бибер по укусу,
- маслиново уље по потреби,
- рендани тврди сир
Припрема:
1. Патлиџан опрати, ољуштити и исећи на крупне коцке.
2. Ставити га у чинију и прелити са 2-3 кашике маслиновог уља и рукама промешати како би се свака коцкица бар мало подмазала.
3. Загрејати тигањ, додати кашику маслиновог уља и пржити патлиџан.
4. Ово урадити у више тура, како би свака коцкица добила златкасту боју.
5. Пре сваке туре, у тигањ додати кашику маслиновог уља.
6. Пржени патлиџан извадити на тањир обложен кухињским убрусом и оставити са стране.
7. Пребрисати тигањ кухињским убрусом, загрејати га, па додати две кашике маслиновог уља и на њемупет минута птжити црни лук и целер.
8. Потом додати изгњечени бели лук и пржи још минут, два.
9. Додати ољуштен и на коцкице исецкан парадајз, шећер и сирће, па промешати.
10. Маслине очистити од коштица и крупно исецкати, па додати у парадајз заједно са капарима.
11. Поклопити и кувати 10-15 минута. Посолите и побиберите по укусу, промешати и крчкати отклопљено док већи део течности не испари.
12. Додати пржени патлиџан и кувати још пет минута.
13. Сервирати топло, посуто ренданим сиром.