Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Sicilijanska kaponata

21.07.2017. 11:17 11:28
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

U pitanju je tradicionalno sicilijansko jelo koje ima više varijanti i svaka je odlična.

Sastojci:

- 700 g plavog patlidžana,

- glavica crnog luka,

- manji celer,

- čen belog luka,

- 700 g paradajza,

- desetak zelenih maslina,

- 2 kašike kapara,

- kašika balzamiko sirćeta,

- kašika šećera,

- so i biber po ukusu,

- maslinovo ulje       po potrebi,

- rendani tvrdi sir

Priprema:

1. Patlidžan oprati, oljuštiti i iseći na krupne kocke.

2. Staviti ga u činiju i preliti sa 2-3 kašike maslinovog ulja i rukama promešati kako bi se svaka kockica bar malo podmazala.

3. Zagrejati tiganj, dodati kašiku maslinovog ulja i pržiti patlidžan.

4. Ovo uraditi u više tura, kako bi svaka kockica dobila zlatkastu boju.

5. Pre svake ture, u tiganj dodati kašiku maslinovog ulja.

6. Prženi patlidžan izvaditi na tanjir obložen kuhinjskim ubrusom i ostaviti sa strane.

7. Prebrisati tiganj kuhinjskim ubrusom, zagrejati ga, pa dodati dve kašike maslinovog ulja i na njemupet minuta ptžiti crni luk i celer.

8. Potom dodati izgnječeni beli luk i prži još minut, dva.

9. Dodati oljušten i na kockice iseckan paradajz, šećer i sirće, pa promešati.

10. Masline očistiti od koštica i krupno iseckati, pa dodati u paradajz zajedno sa kaparima.

11. Poklopiti i kuvati 10-15 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu, promešati i krčkati otklopljeno dok veći deo tečnosti ne ispari.

12. Dodati prženi patlidžan i kuvati još pet minuta.

13. Servirati toplo, posuto rendanim sirom.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Ledena dinja

Recept dana: Ledena dinja

18.07.2017. 10:58 11:03
Recept dana: Salata od tunjevine

Recept dana: Salata od tunjevine

09.07.2017. 13:48 13:52