Recept dana: Sicilijanska kaponata
U pitanju je tradicionalno sicilijansko jelo koje ima više varijanti i svaka je odlična.
Sastojci:
- 700 g plavog patlidžana,
- glavica crnog luka,
- manji celer,
- čen belog luka,
- 700 g paradajza,
- desetak zelenih maslina,
- 2 kašike kapara,
- kašika balzamiko sirćeta,
- kašika šećera,
- so i biber po ukusu,
- maslinovo ulje po potrebi,
- rendani tvrdi sir
Priprema:
1. Patlidžan oprati, oljuštiti i iseći na krupne kocke.
2. Staviti ga u činiju i preliti sa 2-3 kašike maslinovog ulja i rukama promešati kako bi se svaka kockica bar malo podmazala.
3. Zagrejati tiganj, dodati kašiku maslinovog ulja i pržiti patlidžan.
4. Ovo uraditi u više tura, kako bi svaka kockica dobila zlatkastu boju.
5. Pre svake ture, u tiganj dodati kašiku maslinovog ulja.
6. Prženi patlidžan izvaditi na tanjir obložen kuhinjskim ubrusom i ostaviti sa strane.
7. Prebrisati tiganj kuhinjskim ubrusom, zagrejati ga, pa dodati dve kašike maslinovog ulja i na njemupet minuta ptžiti crni luk i celer.
8. Potom dodati izgnječeni beli luk i prži još minut, dva.
9. Dodati oljušten i na kockice iseckan paradajz, šećer i sirće, pa promešati.
10. Masline očistiti od koštica i krupno iseckati, pa dodati u paradajz zajedno sa kaparima.
11. Poklopiti i kuvati 10-15 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu, promešati i krčkati otklopljeno dok veći deo tečnosti ne ispari.
12. Dodati prženi patlidžan i kuvati još pet minuta.
13. Servirati toplo, posuto rendanim sirom.