Рецепт дана: Ледена диња
Кад, ако не сад – темепратуре преко 30 степени у комбинацији са мирисним дињама на пијачним тезгама - би у најкраћем била препорука да обавезно пробате овај ледени десерт.
Састојци (за 10 особа):
- 700 г ананас диње (очишћене),
- 200 г шећера,
- 4 дл тучене слатке павлаке,
- 1 лимун
Припрема:
1. Лимун добро опрати (изрибати четкицом под млазом воде), па га ољуштит и жуту корицу исећи на танке резанце.
2. Прокувати их у 2 дл воде, у којој је prеthodno растопљен шећер.
3. Корицу извадити и ставити у фрижидер, а сируп охладити.
4. Дињу очистити од коре и коштица, па „месо“ исећи на коцке и потом измиксати у глатку кашу.
5. Каши додати охлађени сируп као и сок од пола лимуна, па све сјединити са тученом слатком павлаком.
6. Усути у прикладну посуду и ставити у замрзивач да се охлади.
7. Повремено (барем на сваких сат и по) промешати сладолед како би се разбили кристалићи, а сладолед био пенаст.
7. Пре служења, посути одгоре скувану и охлађену лимунову корицу.