У кухињи са Зевсом: Електрична ракија, удаја и мрвице страсти
Показало се, не само у сну, него и у пракси - па и на јави! - да боље живе они кувари који не кувају. У ову категорију спадају:
1. Кувари-шефови: баве се важним организационим и стретешким пословима и имају добру и сигурну плату и, наравно, немају времена да кувају. Као подгрупа, постоје и кувари-набављачи намирница: скоро исто, а раде још мање, уколико је то уопште могуће;
2. Кувари-лауреати: осим спорадичних случајева, на награде су претплаћени једни те исти заслужни кувари које богови, организатори такмичења и експерти обожавају, а славу добијају кували или не, па тако најчешће бирају да се не муче, то јест - не кувају (баш као да у кухињи кувају са моћним Зевсом!);
3. Кувари-говорници: наступају на пријемима, телевизијским емисијама, важним food конференцијама, годишњицама и јубилејима, а у зависности од пригоде, навикли су да не одбијају ни минималне, али ни максималне хонораре и примају и у натури, нпр. у електричној ракији, конзервама са говеђим нареском и пресованом шунком – забележен је и хонорар у виду бесплатног ручка у народној кујни - и, наравно, од толиких говора захвалности не стижу да кувају;
4. Кувари-портпароли: самоуверени и дрски. Пробојни, а сигурност им даје активно изношење мишљење о кувању у свим врстама медија. Наравно, готово сви ови кувари заборављају да им изјаве о, на пример, вредностима намирница итд, живе само један дан и да, говорећи о непрегледним товарима дневних “кулинарских тричарија”, заправо више и не кувају своја јела;
5. Кувари-мужеви: добро су се удали, по систему “када већ неко мора да ме издржава, нека то буде неко ко ме воли”. Ова племенита идеја се током времена у потпуности изопачи и кувар и не схвати како се од генијалца који има своју кухињу, своје ножеве и своје рецепте, претворио у бедно плаћеног батлера са пуним радним временом које подразумева не само мењање пелена, плаћање рачуна и све кућне поправке, снабдевање, такси услуге итд, али никако и – припремање обеда;
6. Кувари-пензионери: једва дочекали пензију да би имали слободног времена за креативно кување, а наравно превиде да су толико остарили и да су се толико потрошили да у њима више нема ни мрвице страсти, а богами ни воље да стоје у кухињи поред шпорета и кувају, кувају, кувају.
Постоје и заиста успешни кувари. Они само кувају, пишу и објављују добре књиге рецепата и имају одличне тираже, репутацију, светску славу, добру зараду и срећни су.
Додуше, питање је: знате ли неког таквог кувара, а да није фикцијска магла, тв превара или обмана са кабловске?
Ђорђе Писарев