Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U kuhinji sa Zevsom: Električna rakija, udaja i mrvice strasti

09.07.2017. 10:15 10:20
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Pokazalo se, ne samo u snu, nego i u praksi -  pa i na javi! - da bolje žive oni kuvari koji ne kuvaju. U ovu kategoriju spadaju:

1. Kuvari-šefovi: bave se važnim organizacionim i streteškim poslovima i imaju dobru i sigurnu platu i, naravno, nemaju vremena da kuvaju. Kao podgrupa, postoje i kuvari-nabavljači namirnica: skoro isto, a rade još manje, ukoliko je to uopšte moguće;

2. Kuvari-laureati: osim sporadičnih slučajeva, na nagrade su pretplaćeni jedni te isti zaslužni kuvari koje bogovi, organizatori takmičenja i eksperti obožavaju, a slavu dobijaju kuvali ili ne, pa tako najčešće biraju da se ne muče, to jest - ne kuvaju (baš kao da u kuhinji kuvaju sa moćnim Zevsom!);

3. Kuvari-govornici: nastupaju na prijemima, televizijskim emisijama, važnim food konferencijama, godišnjicama i jubilejima, a u zavisnosti od prigode, navikli su da ne odbijaju ni minimalne, ali ni maksimalne honorare i primaju i u naturi, npr. u električnoj rakiji, konzervama sa goveđim nareskom i presovanom šunkom – zabeležen je i honorar u vidu besplatnog ručka u narodnoj kujni - i, naravno, od tolikih govora zahvalnosti ne stižu da kuvaju;

4. Kuvari-portparoli: samouvereni i drski. Probojni, a sigurnost im daje aktivno iznošenje mišljenje o kuvanju u svim vrstama medija. Naravno, gotovo svi ovi kuvari zaboravljaju da im izjave o, na primer, vrednostima namirnica itd, žive samo jedan dan i da, govoreći o nepreglednim tovarima dnevnih “kulinarskih tričarija”, zapravo više i ne kuvaju svoja jela;

5. Kuvari-muževi: dobro su se udali, po sistemu “kada već neko mora da me izdržava, neka to bude neko ko me voli”. Ova plemenita ideja se tokom vremena u potpunosti izopači i kuvar  i ne shvati kako se od genijalca koji ima svoju kuhinju, svoje noževe i svoje recepte, pretvorio u bedno plaćenog batlera sa punim radnim vremenom koje podrazumeva ne samo menjanje pelena, plaćanje računa i sve kućne popravke, snabdevanje, taksi usluge itd, ali nikako i – pripremanje obeda;

6. Kuvari-penzioneri: jedva dočekali penziju da bi imali slobodnog vremena za kreativno kuvanje, a naravno previde da su toliko ostarili i da su se toliko potrošili da u njima više nema ni mrvice strasti, a bogami ni volje da stoje u kuhinji pored šporeta i kuvaju, kuvaju, kuvaju.

Postoje i zaista uspešni kuvari. Oni samo kuvaju, pišu i objavljuju dobre knjige recepata i imaju odlične tiraže, reputaciju, svetsku slavu, dobru zaradu i srećni su.

Doduše, pitanje je: znate li nekog takvog kuvara, a da nije fikcijska magla, tv prevara ili obmana sa kablovske?

Đorđe Pisarev

Piše:
Pošaljite komentar
Kuvarima i konobarima u Hrvatskoj do 1.500 evra

Kuvarima i konobarima u Hrvatskoj do 1.500 evra

22.05.2017. 21:17 21:26
Najtraženiji informatičari, defektolozi, kuvari, vozači…

Najtraženiji informatičari, defektolozi, kuvari, vozači…

07.04.2016. 20:58 13:33