light rain
11°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Верујем Ани Брнабић као себи

08.07.2017. 08:35 08:37
Пише:
Фото: Tanjug

„Нити знам, нити сам улазио у то шта ко разговара с било ким, а не знам да ли је било ко давао транскрипте, нити ме то занима – рекао је јуче председник србије Александар Вучић на молбу да прокоментарише интервју премијерке Ане Брнабић за „Блумберг”, али и јучерашњу изјаву руске стране на ту тему, те додао да у њу има пуно поверење.

– Знам шта она мисли, шта жели, знам на каквом је путу Србија и уверен сам у то да ће такву политику Влада водити.

Додао је да има пуно поверење у премијерку, те поновио да је Србија на европском путу, али да је суштина у томе да јој нико не може постављати ултиматуме везане за њена пријатељства.

– То је снага српске политике – да не пристајемо ни на какве ултиматуме – истакао је Вучић. – Наша политика је да са свима сарађујемо, с НАТО-ом, Русијом, али да чувамо своје, и ми тај пут не кријемо. Ми нећемо да рушимо и кваримо пријатељства с Русијом, и то не због Пушкина, Достојевског, већ због могућности за сарадњу, гасовода, инвестиција... а ако неко сматра да има права да се одрекне радника у Железари, они то нису урадили, зашто бисмо ми? Због снаге српске политике та фабрика сада ради, неки су их оставили без хлеба, то треба да се зна јер се у Србији све заборави за три дана. 

Како је казао, познато му је да се наша политика не свиђа никоме, али он је за њу три пута добио мандат од грађана, „највећи и најшири у савременој историји Србије”, те је поручио да би онај ко жели да мења такву политику морао најпре да победи на неким изборима. У том случају ће, приметио је, политика моћи да се мења, и да Србија од слободне и независне земље постане „једна од различитих типова савремених колонија које постоје у свету”.

Кад је реч о премијерки, у њу, поновио је, има пуно поверења, није је случајно изабрао, али не зна шта сутра може да се догоди.

– Могу и ја да погрешим, и да ме народ смени. Ово је пут слободе, независности, интереса Србије – поручио је председник.

Ми нећемо да рушимо и кваримо пријатељства с Русијом, и то не због Пушкина, Достојевског, већ због могућности за сарадњу, гасовода, инвестиција...

Приметио је, међутим, да се ми, пошто данас више немамо проблем да нам је вода до носа и уста, намеримо чим пређемо ту границу да показујемо „мишиће”: 

– Није време за то, али ни да погнемо главу. Не треба да се стидимо својих интереса – рекао је Вучић и поновио да у Ану Брнабић има пуно поверења, „много вере и искреног поверења”, те да је уверен у то да се због тих речи никада неће покајати. – Верујем у њено деловање као и у своје.

Председник је јуче рекао и да повећање пензија неће бити астрономско, али ће бити много значајније у односу на она која су имали у prеthodnim годинама након смањења. Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да су пензионери људи који најбоље разумеју шта је држава, да су најодговорнији део друштва и да их очекује бољитак.

Он је додао и да ће већ крајем године професори, наставници, медицинске сестре, лекари, полицајци, војници, радници у социјалном осигурању... имати највеће плате „које су икада имали”.

Вучић је изјавио да је у интересу Србије, Крагујевца и радника „Фијата” да се њихов штрајк што пре заврши јер негативно утиче на долазак нових инвестиција у нашу земљу.

На питање како коментарише чињеницу да се већински италијански власник фабрике не оглашава ни десетак дана од почетка штрајка, председник рекао да жели што мање о томе да говори јер жели добро и Крагујевцу и „Фијату”.

– Јуче сам молио великог инвеститора да оде у три града да их провери, од којих је један био Крагујевац. Разлог зашто нису отишли је управо био тај (штрајк). То мора да се заврши што пре и уопште не улазим у то – рекао је Вучић.

Он је додао да разуме раднике и да је увек на њиховој страни, али да од штрајка сви имамо проблем.

Вучић је рекао и да је чуо предлоге да држава, која је мањински власник, наложи већинском власнику како да поступи.

– ’Ајде ви то урадите, покажите како то може да се уради. Где то има да мањински власник нешто нареди већинском? – упитао је Вучић.

С. Ст.

Враћамо дугове Тадићеве владе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је тачно да је Србија дала компанији „Фијат” 3,5 милијарде динара, али је нагласио да је то било испуњавање уговорних обавеза, које је потписала влада с Мирком Цветковићем на челу.

– Србија није ништа поклонила, већ испуњавала своје уговорне обавезе, које је потписала prеthodna влада, Тадићева и Цветковићева.

Он је додао да постоји још обавеза из ранијег периода које нису извршене, али да је 96-97 одсто испуњено.

– Тако се понаша одговорна влада. Вратили смо дугове Русима – рекао је Вучић.

САД већ имају базу у Србији – Бондстил

Председник Србије Александар Вучић негирао је писање медија да САД траже да отворе базу на Пониквама, и подсетио на то да Америка већ има своју базу на територији наше земље – Бондстил.

– САД већ имају своју базу на територији Србије, то је Бондстил. Ми желимо да имамо своје центре – поручио је он у изјави новинарима.

Указао је на то да Србија није била питана када је та база грађена на нашој територији и да је то био резултат – не пораза, пошто се, приметио је, не може рећи да нас је неко победио јер није победа ако неко гађа с огромне висине, а ви не можете да се браните. 

– Ми тада нисмо питани и данас не можемо да реагујемо – констатовао је председник.

Аутор:
Пошаљите коментар