Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Verujem Ani Brnabić kao sebi

08.07.2017. 08:35 08:37
Piše:
Foto: Tanjug

„Niti znam, niti sam ulazio u to šta ko razgovara s bilo kim, a ne znam da li je bilo ko davao transkripte, niti me to zanima – rekao je juče predsednik srbije Aleksandar Vučić na molbu da prokomentariše intervju premijerke Ane Brnabić za „Blumberg”, ali i jučerašnju izjavu ruske strane na tu temu, te dodao da u nju ima puno poverenje.

– Znam šta ona misli, šta želi, znam na kakvom je putu Srbija i uveren sam u to da će takvu politiku Vlada voditi.

Dodao je da ima puno poverenje u premijerku, te ponovio da je Srbija na evropskom putu, ali da je suština u tome da joj niko ne može postavljati ultimatume vezane za njena prijateljstva.

– To je snaga srpske politike – da ne pristajemo ni na kakve ultimatume – istakao je Vučić. – Naša politika je da sa svima sarađujemo, s NATO-om, Rusijom, ali da čuvamo svoje, i mi taj put ne krijemo. Mi nećemo da rušimo i kvarimo prijateljstva s Rusijom, i to ne zbog Puškina, Dostojevskog, već zbog mogućnosti za saradnju, gasovoda, investicija... a ako neko smatra da ima prava da se odrekne radnika u Železari, oni to nisu uradili, zašto bismo mi? Zbog snage srpske politike ta fabrika sada radi, neki su ih ostavili bez hleba, to treba da se zna jer se u Srbiji sve zaboravi za tri dana. 

Kako je kazao, poznato mu je da se naša politika ne sviđa nikome, ali on je za nju tri puta dobio mandat od građana, „najveći i najširi u savremenoj istoriji Srbije”, te je poručio da bi onaj ko želi da menja takvu politiku morao najpre da pobedi na nekim izborima. U tom slučaju će, primetio je, politika moći da se menja, i da Srbija od slobodne i nezavisne zemlje postane „jedna od različitih tipova savremenih kolonija koje postoje u svetu”.

Kad je reč o premijerki, u nju, ponovio je, ima puno poverenja, nije je slučajno izabrao, ali ne zna šta sutra može da se dogodi.

– Mogu i ja da pogrešim, i da me narod smeni. Ovo je put slobode, nezavisnosti, interesa Srbije – poručio je predsednik.

Mi nećemo da rušimo i kvarimo prijateljstva s Rusijom, i to ne zbog Puškina, Dostojevskog, već zbog mogućnosti za saradnju, gasovoda, investicija...

Primetio je, međutim, da se mi, pošto danas više nemamo problem da nam je voda do nosa i usta, namerimo čim pređemo tu granicu da pokazujemo „mišiće”: 

– Nije vreme za to, ali ni da pognemo glavu. Ne treba da se stidimo svojih interesa – rekao je Vučić i ponovio da u Anu Brnabić ima puno poverenja, „mnogo vere i iskrenog poverenja”, te da je uveren u to da se zbog tih reči nikada neće pokajati. – Verujem u njeno delovanje kao i u svoje.

Predsednik je juče rekao i da povećanje penzija neće biti astronomsko, ali će biti mnogo značajnije u odnosu na ona koja su imali u prethodnim godinama nakon smanjenja. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su penzioneri ljudi koji najbolje razumeju šta je država, da su najodgovorniji deo društva i da ih očekuje boljitak.

On je dodao i da će već krajem godine profesori, nastavnici, medicinske sestre, lekari, policajci, vojnici, radnici u socijalnom osiguranju... imati najveće plate „koje su ikada imali”.

Vučić je izjavio da je u interesu Srbije, Kragujevca i radnika „Fijata” da se njihov štrajk što pre završi jer negativno utiče na dolazak novih investicija u našu zemlju.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da se većinski italijanski vlasnik fabrike ne oglašava ni desetak dana od početka štrajka, predsednik rekao da želi što manje o tome da govori jer želi dobro i Kragujevcu i „Fijatu”.

– Juče sam molio velikog investitora da ode u tri grada da ih proveri, od kojih je jedan bio Kragujevac. Razlog zašto nisu otišli je upravo bio taj (štrajk). To mora da se završi što pre i uopšte ne ulazim u to – rekao je Vučić.

On je dodao da razume radnike i da je uvek na njihovoj strani, ali da od štrajka svi imamo problem.

Vučić je rekao i da je čuo predloge da država, koja je manjinski vlasnik, naloži većinskom vlasniku kako da postupi.

– ’Ajde vi to uradite, pokažite kako to može da se uradi. Gde to ima da manjinski vlasnik nešto naredi većinskom? – upitao je Vučić.

S. St.

Vraćamo dugove Tadićeve vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tačno da je Srbija dala kompaniji „Fijat” 3,5 milijarde dinara, ali je naglasio da je to bilo ispunjavanje ugovornih obaveza, koje je potpisala vlada s Mirkom Cvetkovićem na čelu.

– Srbija nije ništa poklonila, već ispunjavala svoje ugovorne obaveze, koje je potpisala prethodna vlada, Tadićeva i Cvetkovićeva.

On je dodao da postoji još obaveza iz ranijeg perioda koje nisu izvršene, ali da je 96-97 odsto ispunjeno.

– Tako se ponaša odgovorna vlada. Vratili smo dugove Rusima – rekao je Vučić.

SAD već imaju bazu u Srbiji – Bondstil

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je pisanje medija da SAD traže da otvore bazu na Ponikvama, i podsetio na to da Amerika već ima svoju bazu na teritoriji naše zemlje – Bondstil.

– SAD već imaju svoju bazu na teritoriji Srbije, to je Bondstil. Mi želimo da imamo svoje centre – poručio je on u izjavi novinarima.

Ukazao je na to da Srbija nije bila pitana kada je ta baza građena na našoj teritoriji i da je to bio rezultat – ne poraza, pošto se, primetio je, ne može reći da nas je neko pobedio jer nije pobeda ako neko gađa s ogromne visine, a vi ne možete da se branite. 

– Mi tada nismo pitani i danas ne možemo da reagujemo – konstatovao je predsednik.

Autor:
Pošaljite komentar