overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Кроз летњу школу млади уче о вредностима ЕУ

28.06.2017. 20:09 20:12
Пише:
Извор: Фејсбук страна Креативне школе

Осмодневна “Креативна ЕУ летња школа”, коју у Новом Саду ових дана похађају млади узраста од 15 до 20 година, почела је у суботу обиласком “Стартит центра”.

Сви полазници школе имали су прилику да у Центру слушају о програмима размене студената и програмима Европске уније (ЕУ), али и да се упознају са креативним индустријама, односно пословима у ИТ сектору, архитектури, графичком дизајну, видео-продукцији итд, који се све више у нашем граду, али и свету развијају.

Како нам је координаторка тог пројекта Даниела Вуков Рус објаснила школа обухвата три аспекта едукације младих, а то су програми за младе, учење практичних вештина у креативним индустријама и упознавање институција и организација које се баве таквом врстом посла у Новом Саду.

Полазници школе ће, подељени у групе, имати задатак да на крају осмодневног курса осмисле сами неку врсту кампање, користећи се усвојеним знањем и вештинама

„Упознавање креативних индустрија јесте један од циљева ’Креативне ЕУ летње школ’, а са друге стране наша основна идеја је да се кроз радионице и посете институција у граду, млади упознају са вредностима Европске уније, односно са могућностима које она пружа“, казала је наша саговорница, додајући да ментори који су професионалци у свом послу, најпре преносе своје знање младима о креативној индустрији и могућностима које она пружа, а потом их и уче практичним вештинама у областима организовања догађаја, видео продукције, графичког дизајна и онлајн маркетинга путем друштвених мрежа.

Полазници школе ће, подељени у групе, имати задатак да на самом крају осмодневног курса осмисле сами неку врсту кампање, користећи се усвојеним знањем и вештинама.

„Тимским радом ће креирати кампању на друштвеним мрежама, па ће тако група за графички дизајн креирати визуелни идентитет, група за видео продукцију направиће видео у ком ће пренети поруку својим вршњацима, а групе за друштвене мреже ће осмислити како и када пласирати информације о кампањи путем интернета“, рекла је координаторка пројекта “Креативна ЕУ летња школа” Даниела Вуков Рус, додајући да ће група за планирање догађаја морати да организује завршни догађај на ком ће осмишљена кампања бити представљена.

„Завршница курса одржаће се у културном центру “Лаб”, где су се њихови вршњаци самоорганизовали и стварају неформалну алтернативну иницијативу, што наше полазнике може додатно да мотивише и где могу да виде да је потребно мало добре воље, ако имате добру идеју“, напомиње она. 


Пут до професије

„Многи су заинтересовани за графички дизајн, видео продукцију, али немају прилику да се у школи упознају са тим областима, а наши образовни програми су генерално штури и сами професори када желе нешто више, често то не могу јер их програм ограничава. Можда нико од њих неће постати графички дизајнер или режисер у будућности, али можда ће неки и схватити да је баш та професија оно чиме желе да се баве“, рекла нам је Даниела Вуков Рус, истичући да постоји много младих који желе да испробавају и уче нове ствари, али и да тестирају себе и да истражују.


Како сазнајемо, млади веома су заинтересовани за овакву врсту пројеката, те да су на самом конкурсу имали велики број пријављених. Највише заинтересованих било је за групу за видео продукцију, а најмање за онлајн mеnaymеnt, али да су, кроз селекцију, одабрали да курс похађа 25 ђака, у групама од по четири до седамполазника.

Млади су током prеthodnih дана обилазили Ректорат, где су се упознали са основама кампање у креативним индустријама, али и Галерију Матице српске, где су након обиласка учествовали у креативној радионици и кроз лего коцке изражавали своје тумачење дома.  су полазници обилазили и Кинеску четврт и многе неформалне иницијативе младих.

Пројекат “Креативна ЕУ летња школа” реализовало је Удружење “Синема сити”, у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији и ЕУ инфо поинт-ом Нови Сад. Како смо сазнали у плану је сличан пројекат и на јесен, када би млади посећивали културне институције и едуковали се за те области и послове. 

В. Бијелић

Аутор:
Пошаљите коментар