Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kroz letnju školu mladi uče o vrednostima EU

28.06.2017. 20:09 20:12
Piše:
Izvor: Fejsbuk strana Kreativne škole

Osmodnevna “Kreativna EU letnja škola”, koju u Novom Sadu ovih dana pohađaju mladi uzrasta od 15 do 20 godina, počela je u subotu obilaskom “Startit centra”.

Svi polaznici škole imali su priliku da u Centru slušaju o programima razmene studenata i programima Evropske unije (EU), ali i da se upoznaju sa kreativnim industrijama, odnosno poslovima u IT sektoru, arhitekturi, grafičkom dizajnu, video-produkciji itd, koji se sve više u našem gradu, ali i svetu razvijaju.

Kako nam je koordinatorka tog projekta Daniela Vukov Rus objasnila škola obuhvata tri aspekta edukacije mladih, a to su programi za mlade, učenje praktičnih veština u kreativnim industrijama i upoznavanje institucija i organizacija koje se bave takvom vrstom posla u Novom Sadu.

Polaznici škole će, podeljeni u grupe, imati zadatak da na kraju osmodnevnog kursa osmisle sami neku vrstu kampanje, koristeći se usvojenim znanjem i veštinama

„Upoznavanje kreativnih industrija jeste jedan od ciljeva ’Kreativne EU letnje škol’, a sa druge strane naša osnovna ideja je da se kroz radionice i posete institucija u gradu, mladi upoznaju sa vrednostima Evropske unije, odnosno sa mogućnostima koje ona pruža“, kazala je naša sagovornica, dodajući da mentori koji su profesionalci u svom poslu, najpre prenose svoje znanje mladima o kreativnoj industriji i mogućnostima koje ona pruža, a potom ih i uče praktičnim veštinama u oblastima organizovanja događaja, video produkcije, grafičkog dizajna i onlajn marketinga putem društvenih mreža.

Polaznici škole će, podeljeni u grupe, imati zadatak da na samom kraju osmodnevnog kursa osmisle sami neku vrstu kampanje, koristeći se usvojenim znanjem i veštinama.

„Timskim radom će kreirati kampanju na društvenim mrežama, pa će tako grupa za grafički dizajn kreirati vizuelni identitet, grupa za video produkciju napraviće video u kom će preneti poruku svojim vršnjacima, a grupe za društvene mreže će osmisliti kako i kada plasirati informacije o kampanji putem interneta“, rekla je koordinatorka projekta “Kreativna EU letnja škola” Daniela Vukov Rus, dodajući da će grupa za planiranje događaja morati da organizuje završni događaj na kom će osmišljena kampanja biti predstavljena.

„Završnica kursa održaće se u kulturnom centru “Lab”, gde su se njihovi vršnjaci samoorganizovali i stvaraju neformalnu alternativnu inicijativu, što naše polaznike može dodatno da motiviše i gde mogu da vide da je potrebno malo dobre volje, ako imate dobru ideju“, napominje ona. 


Put do profesije

„Mnogi su zainteresovani za grafički dizajn, video produkciju, ali nemaju priliku da se u školi upoznaju sa tim oblastima, a naši obrazovni programi su generalno šturi i sami profesori kada žele nešto više, često to ne mogu jer ih program ograničava. Možda niko od njih neće postati grafički dizajner ili režiser u budućnosti, ali možda će neki i shvatiti da je baš ta profesija ono čime žele da se bave“, rekla nam je Daniela Vukov Rus, ističući da postoji mnogo mladih koji žele da isprobavaju i uče nove stvari, ali i da testiraju sebe i da istražuju.


Kako saznajemo, mladi veoma su zainteresovani za ovakvu vrstu projekata, te da su na samom konkursu imali veliki broj prijavljenih. Najviše zainteresovanih bilo je za grupu za video produkciju, a najmanje za onlajn menayment, ali da su, kroz selekciju, odabrali da kurs pohađa 25 đaka, u grupama od po četiri do sedampolaznika.

Mladi su tokom prethodnih dana obilazili Rektorat, gde su se upoznali sa osnovama kampanje u kreativnim industrijama, ali i Galeriju Matice srpske, gde su nakon obilaska učestvovali u kreativnoj radionici i kroz lego kocke izražavali svoje tumačenje doma.  su polaznici obilazili i Kinesku četvrt i mnoge neformalne inicijative mladih.

Projekat “Kreativna EU letnja škola” realizovalo je Udruženje “Sinema siti”, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji i EU info point-om Novi Sad. Kako smo saznali u planu je sličan projekat i na jesen, kada bi mladi posećivali kulturne institucije i edukovali se za te oblasti i poslove. 

V. Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar