Рецепт дана: Шпагети болоњез
Сос за пасту „болоњез“ је један од најпознатијих како у свету, тако и код нас. Одликује га јак, али предиван укус, као и једноставна припрема.
Састојци:
- 2 слајса панчете,
- 500 г млевене говедине и свињетине,
- 2 главице црног лука,
- 4 чена белог лука,
- 2 комада целера,
- 2 шаргарепе,
- маслиново уље,
- 2 пуне кашике оригана,
- 800 г парадајза или пелата,
- 3 кашике босиљка,
- 100 г пармезана,
- паковање шпагета,
- со и бибер по укусу
Припрема:
1. На маслиновом уљу пропржити панчету са ориганом.
2. Пржити око 5 минута, а потом додати ситно исецкан црни и бели лук, целер и шаргарепу и наставити са пржењем још неких седам минута уз стално мешање.
3. Додати млевено месо, парадајз и 400 мл воде.
4. На крају зачинити - додати со и бибер по укусу (савет је да не штедите) и сушени босиљак.
5. Кувати око сат на средњој температури поклопљено, промешати сваких 10 минута.
6. Последњих 15 минута склонити поклопац да течност испари, односно, да се сос згусне.
7. Склонити са шпорета и додати пола наренданог пармезана и свеже листове босиљка, а потом промешати.
8. Скувати пасту у сланој води, потом је оцедити, па вратити у посуду за кување.
9. Додати трећину соса и добро промешати.
10. Приликом сервирања, остатком соса прелити шпагете и посути пармезаном.