overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЦИК: До 11 сати гласало 8,45 одсто уписаних бирача; ОЕБС: За сада све регуларно

11.06.2017. 07:56 12:35
Пише:
Извор: Tanjug (Edib Tahirović)

ПРИШТИНА, КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председница косовске Централне изборне комисије (ЦИК) Ваљдете Дака објавила је да је до 11 сати гласало 8,45 одсто уписаних бирача. Шеф мисије ОЕБС на Косову Јан Брату изјавио је да процес гласања на северу Косова протиче регуларно и да су у овом делу Косова распоредили преко 200 својих људи.

Према информацијама које имамо до сада, процес гласања протиче без икаквих проблема, рекао је Брату. 

Апсолутно се надам да ће се тако наставити до краја дана на свим гласачким местима, на свим биралиштима у северним општинама и надам се да ће наставити да буде овако мирна ситуација и широм Косова, не само овде. До сада, било је добро, рекао је Брату. 

Шеф ОЕБС-а је додао да је улога те организације у овом процесу да обезбеди техничке савете људима из Централне изборне комисије (ЦИК) и да ова мисија  у четири општине на северу Косова има преко 200 људи, који су распоређени на свим бирачким местима. 

Сличну оцену регуларности досадашњег тока избора дала је и председница ЦИК, која је раније данас изјавила да се гласање на превременим парламентарним изборима на Косову одвија без проблема.

На првој конференцији за штампу ЦИК-а, она је рекла да су у 7:00 сати отворена сва бирачка места на Косову и позвала све грађане да гласају, пренели су приштински медији.

Она је, такође, позвала представнике политичких странака у изборним комисијама да не злоупотребљавају свој положај и да поштују закон и сва правила ЦИК-а.


Север Косова: Највећи одзив у Зубином потоку

У општинама на северу Косова до 11 сати највећи одзив на изборима забележен је у Зубином Потоку - 20,96 процената, јавља приштински портал КоС Сев.  

Зубин Поток је уједно и општина са највећим одзивом до 11 сати на читавом Косову. 

По излазности, ову општину следи Лепосавић - са 14,88 одсто, потом Звечан - са 10,09 процената и на крају - Северна Митровица, која је општина са најмањим одзивом на Северу - 9,37 процената. 

У општинама јужно од Ибра, највећа излазност забележена је у Штрпцу - 19,32 одсто, потом у Ранилугу 15,71 одсто, односно Грачаници 11,35 процената, Клокоту 11,12 одсто, Партешу 10,87 одсто и Новом брду - 10,35 одсто.

Најмања излазност забележана је у Драгашу - 4,63 процената, наводи портал КоС Сев.


Подсећамо, на КиМ јутрос су отворена бирачка места и гласање је почело, а за учешће на парламентарним изборима пријавило се 26 политичких субјеката, међу којима пет српских листа.

Око 1,8 милиона уписаних гласача моћи ће да гласа у 889 гласачких центара.

Први пут ће на гласање изаћи 118.448 нових гласача који су од prеthodnih избора 2014. године постали пунолетни и стекли право гласа. 

ЦИК је до сада акредитовала 4.887 домаћих и међународних посматрача и представника политичких странака које учествују на изборима.

Иначе, албанска политичка сцена на Косову подељена је у два блока - један чине партије које су, како су известили приштински медији у кампањи, произишле из „ратног крила“ и који чини коалиције Демократске партије Косова (ДПК), Алијансе за будућност Косова (АБК), Иницијатива за Косово (ИК) и девет мањих партија, док други блок или коалицију „мира“ чине Демократски савез Косова (ДСК), Алијанса за ново Косово (АНК) и иницијатива „Алтернатива“.

Кандидат за премијера првог блока је Рамуш Харадинај, а другог Авдулах Хоти.

Самостално ће на изборе изаћи ултрарадикални десно оријентисани покрет Самоопредељење, а њихов кандидат за премијера је Аљбин Курти, оснивач тог покрета.

Најзначајнији политички субјекат косовских Срба је Српска листа, која има подршку Владе Србије.

Аутор:
Пошаљите коментар
Једино Српска листа може да заштити српске интересе

Једино Српска листа може да заштити српске интересе

09.06.2017. 15:33 15:41
Српска листа: Циљ је да освојимо свих 10 мандата

Српска листа: Циљ је да освојимо свих 10 мандата

04.06.2017. 15:49 15:52