Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CIK: Do 11 sati glasalo 8,45 odsto upisanih birača; OEBS: Za sada sve regularno

11.06.2017. 07:56 12:35
Piše:
Izvor: Tanjug (Edib Tahirović)

PRIŠTINA, KOSOVSKA MITROVICA: Predsednica kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka objavila je da je do 11 sati glasalo 8,45 odsto upisanih birača. Šef misije OEBS na Kosovu Jan Bratu izjavio je da proces glasanja na severu Kosova protiče regularno i da su u ovom delu Kosova rasporedili preko 200 svojih ljudi.

Prema informacijama koje imamo do sada, proces glasanja protiče bez ikakvih problema, rekao je Bratu. 

Apsolutno se nadam da će se tako nastaviti do kraja dana na svim glasačkim mestima, na svim biralištima u severnim opštinama i nadam se da će nastaviti da bude ovako mirna situacija i širom Kosova, ne samo ovde. Do sada, bilo je dobro, rekao je Bratu. 

Šef OEBS-a je dodao da je uloga te organizacije u ovom procesu da obezbedi tehničke savete ljudima iz Centralne izborne komisije (CIK) i da ova misija  u četiri opštine na severu Kosova ima preko 200 ljudi, koji su raspoređeni na svim biračkim mestima. 

Sličnu ocenu regularnosti dosadašnjeg toka izbora dala je i predsednica CIK, koja je ranije danas izjavila da se glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu odvija bez problema.

Na prvoj konferenciji za štampu CIK-a, ona je rekla da su u 7:00 sati otvorena sva biračka mesta na Kosovu i pozvala sve građane da glasaju, preneli su prištinski mediji.

Ona je, takođe, pozvala predstavnike političkih stranaka u izbornim komisijama da ne zloupotrebljavaju svoj položaj i da poštuju zakon i sva pravila CIK-a.


Sever Kosova: Najveći odziv u Zubinom potoku

U opštinama na severu Kosova do 11 sati najveći odziv na izborima zabeležen je u Zubinom Potoku - 20,96 procenata, javlja prištinski portal KoS Sev.  

Zubin Potok je ujedno i opština sa najvećim odzivom do 11 sati na čitavom Kosovu. 

Po izlaznosti, ovu opštinu sledi Leposavić - sa 14,88 odsto, potom Zvečan - sa 10,09 procenata i na kraju - Severna Mitrovica, koja je opština sa najmanjim odzivom na Severu - 9,37 procenata. 

U opštinama južno od Ibra, najveća izlaznost zabeležena je u Štrpcu - 19,32 odsto, potom u Ranilugu 15,71 odsto, odnosno Gračanici 11,35 procenata, Klokotu 11,12 odsto, Partešu 10,87 odsto i Novom brdu - 10,35 odsto.

Najmanja izlaznost zabeležana je u Dragašu - 4,63 procenata, navodi portal KoS Sev.


Podsećamo, na KiM jutros su otvorena biračka mesta i glasanje je počelo, a za učešće na parlamentarnim izborima prijavilo se 26 političkih subjekata, među kojima pet srpskih lista.

Oko 1,8 miliona upisanih glasača moći će da glasa u 889 glasačkih centara.

Prvi put će na glasanje izaći 118.448 novih glasača koji su od prethodnih izbora 2014. godine postali punoletni i stekli pravo glasa. 

CIK je do sada akreditovala 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Inače, albanska politička scena na Kosovu podeljena je u dva bloka - jedan čine partije koje su, kako su izvestili prištinski mediji u kampanji, proizišle iz „ratnog krila“ i koji čini koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija, dok drugi blok ili koaliciju „mira“ čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa „Alternativa“.

Kandidat za premijera prvog bloka je Ramuš Haradinaj, a drugog Avdulah Hoti.

Samostalno će na izbore izaći ultraradikalni desno orijentisani pokret Samoopredeljenje, a njihov kandidat za premijera je Aljbin Kurti, osnivač tog pokreta.

Najznačajniji politički subjekat kosovskih Srba je Srpska lista, koja ima podršku Vlade Srbije.

Autor:
Pošaljite komentar
Jedino Srpska lista može da zaštiti srpske interese

Jedino Srpska lista može da zaštiti srpske interese

09.06.2017. 15:33 15:41
Srpska lista: Cilj je da osvojimo svih 10 mandata

Srpska lista: Cilj je da osvojimo svih 10 mandata

04.06.2017. 15:49 15:52