clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шерлок на малим екранима: Елементарно, драги моји!

15.05.2017. 14:19 14:43
Пише:
Фото: pixabay

Кад елиминишете немогуће, оно што остане, ма колико невероватно било, мора бити истинито – речи су Шерлока Холмса, најпопуларнијег телевизијског и филмског јунака. Његов лик је створио сер Артур Конан Дојл крајем 19. века.

Генерације и генерације гледалаца су одрастале уз детективске серије или филмове о Шерлоку Холмсу. Лик познатог детектива је уписан у Гинисову књигу рекорда као „најчешће екранизовани лик“ са око седамдесет глумаца који су га глумили и с више од 200 филмова и серија.

Тренутно је актуелна серија „Шерлок” у којој главну улогу тумачи енглески глумац Бенедикт Камбербач, а „помаже” му одани доктор Вотсон у интерпретацији Мартина Фримана. Серија се приказује на каналу Фокс крајм, и то петком од 22 сата. Креирали су је Стивен Мофат и Марк Гатис који су се прихватили тешког задатка да Шерлока Холмса прилагоде модерном добу. Лондон из 2010, аутомобили, мобилни телефони, интернет су сјајно спојени с нашим главним ликовима не губећи ништа од њихових познатих особина... Аутори су ипак убацили и све познате стереотипе, типа кишни мантил, качкет и лула, два стара другара који случајеве решавају у свом салону. Повезаност два јунака је јака јер су неопходни један другом и имају глад за акцијом.

Доктор Џон Вотсон је на почетку серије главни лик, упознајемо Шерлока кроз његове очи и откривамо његову истрагу која је у току. Интересантна је позадина лика доктора Вотсона, војног лекара, ветерана из Афганистана прогоњеног ратним искуствима. Шерлок Холмс, у сјајном извођењу Бенедикта Камбербача, делује антипатично и асоцијално, плус велики је љубитељ Блекбери телефона. Ево шта глумац сам каже о свом лику:

"Он је чудна креација. Он је социопата и јавља се чудна узбуђеност док гледате неког ко пробија себи пут кроз бирократију и медиокритет као врућ нож маслац", каже Камбербач: " Он је невероватно паметан, насилан, физички способан, безобзиран и комично непристојан – према идиотима и било коме ко му се нађе на путу – и опасан".

У исто време, на РТС 1 се приказује једна од верзија познатог Дојловог дела  под називом „Елементарно”, радним данима у послепоноћном термину. „Елементарно” је америчка крими серија која представља једног потпуно новог и модерног Шерлока Холмса, веома другачијег од оног на кога су читаоци, али и гледаоци навикли.

Наиме, Холмс је бивши зависник од дроге, а доктор Вотсон је по први пут жена. Након периода рехабилитације модерни ексцентрични Шерлок Холмс сели се на Менхетн, где га његов богати отац присиљава да живи са докторком Вотсон која контролише његову рехабилитацију. Некад успешни хирург, све док није изгубила једног пацијента, а са њим и лиценцу за рад, Вотсонова види свој тренутни посао као још једну прилику да помогне људима. Међутим, Шерлок није ни налик њеним prеthodnim клијентима. Он је обавештава да се ништа од њене стручности не може применити на њега и да је он сам осмислио свој пострехабилитацијски третман - повратак на посао као полицијски консултант у Њујорку. Улога Шерлока је поверена Британцу Џонију Ли Милеру (познатог по улогама у филмовима „Trainspotting” и „Хакери”), а улога његове сенке и помагача, познатој америчкој телевизијској и филмској глумици Луси Лу.

"Бацила сам у несвест заклете обожаваоце старог доктора. Одмах сам осетила на кожи погледе скептика навикнутих на Вотсона у оделу и са шеширом. Нисам се много двоумила око тога да ли ћу прихватити ролу или не. Холивуд ме је, као Азијаткињу, већ добро научио да се доказујем ван свих реалних могућности. Било ми је важно да оправдам поверење љубитеља Шерлока Холмса и покажем им да се он у потпуности може ослонити на жену као помоћника", изјавила је лепа Луси Лу.

Ако се враћамо уназад, прва америчка адаптација је снимљена 1916, а главну улогу играо је Вилијем Џилет. Филм није био заснован само на једној авантури, већ на комбинацији мотива. Лик Шерлока је тумачило седамдесет различитих глумаца, од оних којима је Дојлов јунак био тек једна од „станица” на путу до глумачке славе као нпр. Џону Баримору, Кристоферу Лију или Мајклу Кејну, све до непревазиђених Базила Ретбона или Џеремија Брета.

Од 1939. године Базил Ратбон играо је Холмса у 14 филмова. Василиј Ливанов је био совјетска верзија Џеремија Брета, а изабран је зато што личи на лик који је креирао Сидни Паџет за илустровање оригиналних прича. По многим критичарима и реакцији гледалаца најбољи Холмс је био незаборавни Џереми Брет, који је чувеног детектива глумио читаву деценију у Гранадином серијалу из 1985. године.

Н. Мирковић

Занимљиве чињенице о чувеном детективу

Иако се чини да све знамо о Шерлоку Холмсу, ипак постоје ствари које можда и нисте знали. Ово су неке мање познате чињенице о њему и његовом аутору.

- Шерлок Холмс је првобитно требало да се зове Шеринфорд. Конан Дојл је касније свог чувеног детектива преименовао у Шерлок по једном играчу крикета из тог доба. Дојл је, иначе, био велики љубитељ крикета, чак је основао и свој клуб састављен од познатих књижевних имена.

- Као инспирација за стварање Шерлока Холмса послужио је Дојлов професор с факултета Џозеф Бел који је могао да дијагностикује болести самим погледом на пацијента.

- Шерлок Холмс никада није носио своју чувену капу. Када су авантуре о Шерлоку Холмсу почеле да излазе у часопису „Странд” овај фиктивни детектив постао је глобална сензација. Приче је илустровао Сидни Паџет који је цртао Шерлока Холмса са ловачком капом. Читаоци су сматрали да Шерлок своју капу носи стално, како у граду тако и на селу. У Дојловим причама ова капа се не спомиње.

- Шерлок Холмс никада није изговорио: „Елементарно, драги мој Вотсоне”. Макар не у делима која је написао Артур Конан Дојл. Холмс је изговарао и „Елементарно” и „Драги мој, Вотсоне”, али их никада није рекао заједно.

 

Аутор:
Пошаљите коментар