Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Šerlok na malim ekranima: Elementarno, dragi moji!

15.05.2017. 14:19 14:43
Piše:
Foto: pixabay

Kad eliminišete nemoguće, ono što ostane, ma koliko neverovatno bilo, mora biti istinito – reči su Šerloka Holmsa, najpopularnijeg televizijskog i filmskog junaka. Njegov lik je stvorio ser Artur Konan Dojl krajem 19. veka.

Generacije i generacije gledalaca su odrastale uz detektivske serije ili filmove o Šerloku Holmsu. Lik poznatog detektiva je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao „najčešće ekranizovani lik“ sa oko sedamdeset glumaca koji su ga glumili i s više od 200 filmova i serija.

Trenutno je aktuelna serija „Šerlok” u kojoj glavnu ulogu tumači engleski glumac Benedikt Kamberbač, a „pomaže” mu odani doktor Votson u interpretaciji Martina Frimana. Serija se prikazuje na kanalu Foks krajm, i to petkom od 22 sata. Kreirali su je Stiven Mofat i Mark Gatis koji su se prihvatili teškog zadatka da Šerloka Holmsa prilagode modernom dobu. London iz 2010, automobili, mobilni telefoni, internet su sjajno spojeni s našim glavnim likovima ne gubeći ništa od njihovih poznatih osobina... Autori su ipak ubacili i sve poznate stereotipe, tipa kišni mantil, kačket i lula, dva stara drugara koji slučajeve rešavaju u svom salonu. Povezanost dva junaka je jaka jer su neophodni jedan drugom i imaju glad za akcijom.

Doktor Džon Votson je na početku serije glavni lik, upoznajemo Šerloka kroz njegove oči i otkrivamo njegovu istragu koja je u toku. Interesantna je pozadina lika doktora Votsona, vojnog lekara, veterana iz Afganistana progonjenog ratnim iskustvima. Šerlok Holms, u sjajnom izvođenju Benedikta Kamberbača, deluje antipatično i asocijalno, plus veliki je ljubitelj Blekberi telefona. Evo šta glumac sam kaže o svom liku:

"On je čudna kreacija. On je sociopata i javlja se čudna uzbuđenost dok gledate nekog ko probija sebi put kroz birokratiju i mediokritet kao vruć nož maslac", kaže Kamberbač: " On je neverovatno pametan, nasilan, fizički sposoban, bezobziran i komično nepristojan – prema idiotima i bilo kome ko mu se nađe na putu – i opasan".

U isto vreme, na RTS 1 se prikazuje jedna od verzija poznatog Dojlovog dela  pod nazivom „Elementarno”, radnim danima u posleponoćnom terminu. „Elementarno” je američka krimi serija koja predstavlja jednog potpuno novog i modernog Šerloka Holmsa, veoma drugačijeg od onog na koga su čitaoci, ali i gledaoci navikli.

Naime, Holms je bivši zavisnik od droge, a doktor Votson je po prvi put žena. Nakon perioda rehabilitacije moderni ekscentrični Šerlok Holms seli se na Menhetn, gde ga njegov bogati otac prisiljava da živi sa doktorkom Votson koja kontroliše njegovu rehabilitaciju. Nekad uspešni hirurg, sve dok nije izgubila jednog pacijenta, a sa njim i licencu za rad, Votsonova vidi svoj trenutni posao kao još jednu priliku da pomogne ljudima. Međutim, Šerlok nije ni nalik njenim prethodnim klijentima. On je obaveštava da se ništa od njene stručnosti ne može primeniti na njega i da je on sam osmislio svoj postrehabilitacijski tretman - povratak na posao kao policijski konsultant u Njujorku. Uloga Šerloka je poverena Britancu Džoniju Li Mileru (poznatog po ulogama u filmovima „Trainspotting” i „Hakeri”), a uloga njegove senke i pomagača, poznatoj američkoj televizijskoj i filmskoj glumici Lusi Lu.

"Bacila sam u nesvest zaklete obožavaoce starog doktora. Odmah sam osetila na koži poglede skeptika naviknutih na Votsona u odelu i sa šeširom. Nisam se mnogo dvoumila oko toga da li ću prihvatiti rolu ili ne. Holivud me je, kao Azijatkinju, već dobro naučio da se dokazujem van svih realnih mogućnosti. Bilo mi je važno da opravdam poverenje ljubitelja Šerloka Holmsa i pokažem im da se on u potpunosti može osloniti na ženu kao pomoćnika", izjavila je lepa Lusi Lu.

Ako se vraćamo unazad, prva američka adaptacija je snimljena 1916, a glavnu ulogu igrao je Vilijem Džilet. Film nije bio zasnovan samo na jednoj avanturi, već na kombinaciji motiva. Lik Šerloka je tumačilo sedamdeset različitih glumaca, od onih kojima je Dojlov junak bio tek jedna od „stanica” na putu do glumačke slave kao npr. Džonu Barimoru, Kristoferu Liju ili Majklu Kejnu, sve do neprevaziđenih Bazila Retbona ili Džeremija Breta.

Od 1939. godine Bazil Ratbon igrao je Holmsa u 14 filmova. Vasilij Livanov je bio sovjetska verzija Džeremija Breta, a izabran je zato što liči na lik koji je kreirao Sidni Padžet za ilustrovanje originalnih priča. Po mnogim kritičarima i reakciji gledalaca najbolji Holms je bio nezaboravni Džeremi Bret, koji je čuvenog detektiva glumio čitavu deceniju u Granadinom serijalu iz 1985. godine.

N. Mirković

Zanimljive činjenice o čuvenom detektivu

Iako se čini da sve znamo o Šerloku Holmsu, ipak postoje stvari koje možda i niste znali. Ovo su neke manje poznate činjenice o njemu i njegovom autoru.

- Šerlok Holms je prvobitno trebalo da se zove Šerinford. Konan Dojl je kasnije svog čuvenog detektiva preimenovao u Šerlok po jednom igraču kriketa iz tog doba. Dojl je, inače, bio veliki ljubitelj kriketa, čak je osnovao i svoj klub sastavljen od poznatih književnih imena.

- Kao inspiracija za stvaranje Šerloka Holmsa poslužio je Dojlov profesor s fakulteta Džozef Bel koji je mogao da dijagnostikuje bolesti samim pogledom na pacijenta.

- Šerlok Holms nikada nije nosio svoju čuvenu kapu. Kada su avanture o Šerloku Holmsu počele da izlaze u časopisu „Strand” ovaj fiktivni detektiv postao je globalna senzacija. Priče je ilustrovao Sidni Padžet koji je crtao Šerloka Holmsa sa lovačkom kapom. Čitaoci su smatrali da Šerlok svoju kapu nosi stalno, kako u gradu tako i na selu. U Dojlovim pričama ova kapa se ne spominje.

- Šerlok Holms nikada nije izgovorio: „Elementarno, dragi moj Votsone”. Makar ne u delima koja je napisao Artur Konan Dojl. Holms je izgovarao i „Elementarno” i „Dragi moj, Votsone”, ali ih nikada nije rekao zajedno.

 

Autor:
Pošaljite komentar