overcast clouds
15°C
13.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Љубав према мангулицама и животу

13.05.2017. 21:51 21:53
Пише:

Ковиљчанин Сава Граорац, заједно са својом породицом, већ годинама гради једну посебну причу. Његово домаћинство броји више од сто мангулица, а Сава се осим тога бави и другим пословима, прави ракију дудовачу и суши месо у хладњачи, која је великих капацитета и обухвата све оно што је потребно за дораду и обраду месних прерађевина.

У реализацији пројекта изградње коморе за хладно димљење и одржавање меса помогао му је Покрајински секретаријат за пољопривреду, који је донирао 2, 8 милиона динара, а у цео пројекат је уложено четири милиона. Како каже, осим држави, захвалан је и медијима, па је том приликом позвао све медијске куће да се придруже слављу и уживају у јелу, пићу и предивном домаћинству.

Граорчеви су у склопу свога дома за све присутне припремили домаћу ракију, богату гозбу и музику. Екипа „Дневника” је била међу њима и заиста  се уверила у гостољубивост добрих домаћина. Сава нас је провео кроз домаћинство, показао нам мангулице, хлеб који суши за њих, хладњачу, као и кутак свога дома. Чим смо ушли у хладњачу, осетили смо мирис кулена и кобасица који се ширио објектом.

– Капацитет који је намењен за обрађивање меса може примити до десет свиња – каже домаћин Граорац. – Ту су и просторије за одржавање, за топљење и хлађење масти, хладно димљење, као и месо које се суши.

Он каже да процес производње месних прерађевина захтева доста времена и труда, али да ипак у томе ужива.

– Кољем месо у Каћу код Микице, за њега су сви чули, па га после доносим овде и онда креће процес производње – истиче Сава, и додаје да користи исти рецепт за месне прерађевине као и пре десет година.

Коморе за хладно димљење и одржавање меса му много значе зато што су направљене по модерним стандардима и омогућавају потпуну контролу свих услова потребних за здраво сушење. Квалитетни производи увек нађу своје место код купаца, мада има и оних других, па би Сава желео да се инспекција више ангажује око тога и да провери исправност месних прерађевина.:

– Волео бих да макар једном годишње дотерам блато, да би свиње и манулице могле да уживају и током топлих дана – открива нам даље планове насмејани Сава Граорац.

Ко се нађе у Ковиљу и жели да проба квалитетне месне прерађевине од мангулица и добру дудовачу, домаћинство Граорчевих је право место за то.

Ј. Радуловић

Месо и маст за здравље и сласт

Месо мангулице је здравије и има мање штетног холестелора него бела свиња, а чак упола мање од јунетине и пилетине. Маст мангулице је веома добра за припремање хране и по квалитету се може поредити с маслиновим уљем. 

Пише:
Пошаљите коментар