Ljubav prema mangulicama i životu
Koviljčanin Sava Graorac, zajedno sa svojom porodicom, već godinama gradi jednu posebnu priču. Njegovo domaćinstvo broji više od sto mangulica, a Sava se osim toga bavi i drugim poslovima, pravi rakiju dudovaču i suši meso u hladnjači, koja je velikih kapaciteta i obuhvata sve ono što je potrebno za doradu i obradu mesnih prerađevina.
U realizaciji projekta izgradnje komore za hladno dimljenje i održavanje mesa pomogao mu je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, koji je donirao 2, 8 miliona dinara, a u ceo projekat je uloženo četiri miliona. Kako kaže, osim državi, zahvalan je i medijima, pa je tom prilikom pozvao sve medijske kuće da se pridruže slavlju i uživaju u jelu, piću i predivnom domaćinstvu.
Graorčevi su u sklopu svoga doma za sve prisutne pripremili domaću rakiju, bogatu gozbu i muziku. Ekipa „Dnevnika” je bila među njima i zaista se uverila u gostoljubivost dobrih domaćina. Sava nas je proveo kroz domaćinstvo, pokazao nam mangulice, hleb koji suši za njih, hladnjaču, kao i kutak svoga doma. Čim smo ušli u hladnjaču, osetili smo miris kulena i kobasica koji se širio objektom.
– Kapacitet koji je namenjen za obrađivanje mesa može primiti do deset svinja – kaže domaćin Graorac. – Tu su i prostorije za održavanje, za topljenje i hlađenje masti, hladno dimljenje, kao i meso koje se suši.
On kaže da proces proizvodnje mesnih prerađevina zahteva dosta vremena i truda, ali da ipak u tome uživa.
– Koljem meso u Kaću kod Mikice, za njega su svi čuli, pa ga posle donosim ovde i onda kreće proces proizvodnje – ističe Sava, i dodaje da koristi isti recept za mesne prerađevine kao i pre deset godina.
Komore za hladno dimljenje i održavanje mesa mu mnogo znače zato što su napravljene po modernim standardima i omogućavaju potpunu kontrolu svih uslova potrebnih za zdravo sušenje. Kvalitetni proizvodi uvek nađu svoje mesto kod kupaca, mada ima i onih drugih, pa bi Sava želeo da se inspekcija više angažuje oko toga i da proveri ispravnost mesnih prerađevina.:
– Voleo bih da makar jednom godišnje doteram blato, da bi svinje i manulice mogle da uživaju i tokom toplih dana – otkriva nam dalje planove nasmejani Sava Graorac.
Ko se nađe u Kovilju i želi da proba kvalitetne mesne prerađevine od mangulica i dobru dudovaču, domaćinstvo Graorčevih je pravo mesto za to.
J. Radulović
Meso i mast za zdravlje i slast
Meso mangulice je zdravije i ima manje štetnog holestelora nego bela svinja, a čak upola manje od junetine i piletine. Mast mangulice je veoma dobra za pripremanje hrane i po kvalitetu se može porediti s maslinovim uljem.