Рецепт дана: Палачинке на класичан начин
Обично су најједноставнија решења како у животу, тако и у кухињи – најбоља. Палачинке су свакако потврда за то.
Састојци:
- 200 г брашна (тип 400, меко),
- 2 јајета,
- 1 кашика уља,
- 3 дл млека и мало млаке воде,
- кашичица соли и шећера
Припрема:
1. Узети дубљу пластичну посуду и у њу сипати брашно, додати јаја и око 2 децилитра млека, па затим све добро умутити. Ако је потребно, додати још мало млека.
2. Мутити док смеса не постане глатка и без грудвица, а потом додати још млека и мало киселе воде, док се не добије прилично ретко тесто, које по густини већ личи на чорбу.
3. У умућено тесто додати око децилитар уља и добро промешати.
4. У тигањ сипати уље, па кад се загреје одвадити вишак масноће.
5. Вратити га на ринглу и онда кутлачом сипати тесто и равномерно га разлити по тигању.
6. Температура на којој се палачинке пеку мора да буде висока.
7. Пећи кратко са обе стране, а уколико нисте вични у бацању палачинке увис, можете је преврнути и ножем.
8. Готове палачинке ређајте на плитак тањир и на крају вам још само остаје да намажете фил по жељи.