clear sky
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нових 200 милиона евра кредита за око 4.600 предузећа

11.05.2017. 13:30 13:36
Пише:
Извор: TANJUG ( SAVA RADOVANOVIC)

БЕОГРАД: Представници Европског инвестиционог фонда (ЕИФ), Банке Интеза и Уникредит банке Србија потписали су данас два нова уговора о гаранцији у оквиру европског програма ЦОСМЕ за конкурентност малих и средњих предузећа, чиме је 200 милиона евра повољних кредита стављено на располагање за око 4.600 предузећа.

Уговоре су у Влади Србије потписали извршни директор Европског инвестиционог фонда Пјер Луиђи Ђилберт, председница Извршног одбора Банке Интеза Драгиња Ђурић и председница Извршног одбора Уникредит банке Србија ад Чила Ихас, у присуству министра привреде Горана Кнежевића, европске комесарке за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа Елжбијете Бјенковске и председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа.



Са овим средствима, ЕИФ је до сада укупно обезбедио 260 милиона евра кредита под повољнијим условима - са дужим роком отплате, без хипотеке као средства обезбеђења и нижим каматним стопама, којима ће ове две банке у наредне три године моћи да подрже око 6.000 малих и средњих предузећа.



Prеthodno је ова међународна финансијска институција, потписала уговор са Банком Интеза у децембру 2016. о кредитној линији вредној 60 милиона евра за пружање подршке за око 1.300 малих и средњих предузећа.



"Привредници су тражили нове изворе финансирања и обезбедили смо им преко 300 милиона евра повољних кредита, уз подршку разлитичих европских програма. Само кроз овај уговор ћемо имати квоту од још око 200 милиона евра, тако да ће укупна подршка сектору малих и средњих предузећа само кроз овај програм финансијске подршке Европске уније бити скоро 500 милиона евра", изјавио је министар привреде Горан Кнежевић.



Како је додао, Србија као и Европа, свој највећи потенцијал и привредну снагу црпи пре свега из малих и средњих предузећа која чине скоро 98 процената свих привредних субјеката у Србији, и која доприносе са више од 50 процената бруто друштвеном производу и запошљавају две трећине запослених у нефинансијском сектору.



"Ове године обезбедили смо 34 пројекта финансијске и нефинансијске подршке, у укупном износу од 18,2 милијарде динара, од чега је 7,6 милијарди динара бесповратних средстава. Досадашња подршка донела је повећање профита од око 70 посто малим и средњим предузећима, и оно што нам је много важно је чак 30.000 нових радних места у овом сектору", истакао је Кнежевић.



У децембру прошле године је, како је подсетио, потписан уговор са ЦОСМЕ програмом и до сада је повучено 60 милиона евра средстава".



Кнежевић је изразио очекивање да ће се у наредних пар дана програму ЦОСМЕ придружити још две банке и обезбедити још 20 милиона евра додатних средстава.



Председница Извршног одбора Банке Интеза Драгиња Ђурић, чија ће банка подржати око 2.200 МСП са додатних 100 милиона евра повољних кредита, рекла је да су се првобитни кредити из програма ЦОСМЕ одобравали по каматној стопи од 2,39 одсто до 4,0 одсто, иако је била одређена каматна стопа од између 2,39 одсто и 7,85 одсто.



"У пракси се потврдило да су клијенти имали потребу за таквом врстом кредита и да су кредитно способни да поднесу такву врсту кредита", изјавила је Ђурић.



Председница ИО Уникредит банке Чила Ихас је изразила задовољство што је та банка препозната као неко ко може да подржи раст малих и средњих предузећа.



"Знамо колико су мала и средња предузећа значајна и да су кичма целе привреде. Она учествувју са 85 одсто у укупном запошљавању и доприносе отварању нових радних места. То је верома важна карика", рекла је Ихас, чија ће банка у склопу ЦОСМЕ програма обезбедити 100 милиона евра кредита за 2.400 МСП.



Извршни директор Европског инвестиционог фонда Пјер Луиђи Ђилберт је истакао да ће финансијски посредници, Уникредит и Интеза, употребити ова средства за даље давање кредита МСП.



"Дали смо обећања да ћемо обезбедити већу подршку МСП, а за мање од шест месеци свих 60 милиона евра је већ у потпуности повучено и средства су искоришћена у највећем делу, што ће омогућити просперитет предузећа", истакао је Ђилберт.



Европска комесарка за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа Елжбијета Бјенковска је оценила да је ово врло важан програм, али да је још важнији сигнал који ЕУ шаље овим документом.



"Српске компаније ће моћи да извуку корист. Србија је заиста део Европе, а за мене лично веома важан део Европе", истакла је Бјенковска.



Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је казао да са данашњим потписивањем уговора МСП добијају још један подстицај и снажну ињекцију за повећање конкурентности и отварање нових радних места.



Активности у оквиру програма ЦОСМЕ које се спроводе у Србији унапређују приступ финансирању за мала и средња предузећа кроз инструмент кредитних гаранција и инструменте капитала за улагање у раст и развој предузећа, који омогућава пласман кредита привредницима по повољнијим условима, а спроводи се преко комерцијалних банака у Србији.



Споразум између ЕУ и Србије, којим је обезбеђено учешће наше земље у Програму за конкурентност малих и средњих предузећа ЦОСМЕ, потписан је у Бриселу 10. новембра 2015. године.



Тиме је успостављена могућност финансирања активности које имају за циљ подизање конкурентности привреде кроз подршку малим и средњим предузећима у Србији у фазама оснивања, раста и развоја.



Потписивањем Споразума Србија је постала седма земља изван ЕУ која може да користи средства из ЦОСМЕ програма, поред Црне Горе, Македоније, Албаније, Молдавије, Јерменије и Турске.



ЦОСМЕ је програм ЕУ са укупним буџетом од 2,3 милијарде евра у периоду од 2014. до 2020. године.

Аутор:
Пошаљите коментар