Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novih 200 miliona evra kredita za oko 4.600 preduzeća

11.05.2017. 13:30 13:36
Piše:
Izvor: TANJUG ( SAVA RADOVANOVIC)

BEOGRAD: Predstavnici Evropskog investicionog fonda (EIF), Banke Inteza i Unikredit banke Srbija potpisali su danas dva nova ugovora o garanciji u okviru evropskog programa COSME za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, čime je 200 miliona evra povoljnih kredita stavljeno na raspolaganje za oko 4.600 preduzeća.

Ugovore su u Vladi Srbije potpisali izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Đilbert, predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić i predsednica Izvršnog odbora Unikredit banke Srbija ad Čila Ihas, u prisustvu ministra privrede Gorana Kneževića, evropske komesarke za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbijete Bjenkovske i predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža.



Sa ovim sredstvima, EIF je do sada ukupno obezbedio 260 miliona evra kredita pod povoljnijim uslovima - sa dužim rokom otplate, bez hipoteke kao sredstva obezbeđenja i nižim kamatnim stopama, kojima će ove dve banke u naredne tri godine moći da podrže oko 6.000 malih i srednjih preduzeća.



Prethodno je ova međunarodna finansijska institucija, potpisala ugovor sa Bankom Inteza u decembru 2016. o kreditnoj liniji vrednoj 60 miliona evra za pružanje podrške za oko 1.300 malih i srednjih preduzeća.



"Privrednici su tražili nove izvore finansiranja i obezbedili smo im preko 300 miliona evra povoljnih kredita, uz podršku razlitičih evropskih programa. Samo kroz ovaj ugovor ćemo imati kvotu od još oko 200 miliona evra, tako da će ukupna podrška sektoru malih i srednjih preduzeća samo kroz ovaj program finansijske podrške Evropske unije biti skoro 500 miliona evra", izjavio je ministar privrede Goran Knežević.



Kako je dodao, Srbija kao i Evropa, svoj najveći potencijal i privrednu snagu crpi pre svega iz malih i srednjih preduzeća koja čine skoro 98 procenata svih privrednih subjekata u Srbiji, i koja doprinose sa više od 50 procenata bruto društvenom proizvodu i zapošljavaju dve trećine zaposlenih u nefinansijskom sektoru.



"Ove godine obezbedili smo 34 projekta finansijske i nefinansijske podrške, u ukupnom iznosu od 18,2 milijarde dinara, od čega je 7,6 milijardi dinara bespovratnih sredstava. Dosadašnja podrška donela je povećanje profita od oko 70 posto malim i srednjim preduzećima, i ono što nam je mnogo važno je čak 30.000 novih radnih mesta u ovom sektoru", istakao je Knežević.



U decembru prošle godine je, kako je podsetio, potpisan ugovor sa COSME programom i do sada je povučeno 60 miliona evra sredstava".



Knežević je izrazio očekivanje da će se u narednih par dana programu COSME pridružiti još dve banke i obezbediti još 20 miliona evra dodatnih sredstava.



Predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić, čija će banka podržati oko 2.200 MSP sa dodatnih 100 miliona evra povoljnih kredita, rekla je da su se prvobitni krediti iz programa COSME odobravali po kamatnoj stopi od 2,39 odsto do 4,0 odsto, iako je bila određena kamatna stopa od između 2,39 odsto i 7,85 odsto.



"U praksi se potvrdilo da su klijenti imali potrebu za takvom vrstom kredita i da su kreditno sposobni da podnesu takvu vrstu kredita", izjavila je Đurić.



Predsednica IO Unikredit banke Čila Ihas je izrazila zadovoljstvo što je ta banka prepoznata kao neko ko može da podrži rast malih i srednjih preduzeća.



"Znamo koliko su mala i srednja preduzeća značajna i da su kičma cele privrede. Ona učestvuvju sa 85 odsto u ukupnom zapošljavanju i doprinose otvaranju novih radnih mesta. To je veroma važna karika", rekla je Ihas, čija će banka u sklopu COSME programa obezbediti 100 miliona evra kredita za 2.400 MSP.



Izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Đilbert je istakao da će finansijski posrednici, Unikredit i Inteza, upotrebiti ova sredstva za dalje davanje kredita MSP.



"Dali smo obećanja da ćemo obezbediti veću podršku MSP, a za manje od šest meseci svih 60 miliona evra je već u potpunosti povučeno i sredstva su iskorišćena u najvećem delu, što će omogućiti prosperitet preduzeća", istakao je Đilbert.



Evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbijeta Bjenkovska je ocenila da je ovo vrlo važan program, ali da je još važniji signal koji EU šalje ovim dokumentom.



"Srpske kompanije će moći da izvuku korist. Srbija je zaista deo Evrope, a za mene lično veoma važan deo Evrope", istakla je Bjenkovska.



Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je kazao da sa današnjim potpisivanjem ugovora MSP dobijaju još jedan podsticaj i snažnu injekciju za povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mesta.



Aktivnosti u okviru programa COSME koje se sprovode u Srbiji unapređuju pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća kroz instrument kreditnih garancija i instrumente kapitala za ulaganje u rast i razvoj preduzeća, koji omogućava plasman kredita privrednicima po povoljnijim uslovima, a sprovodi se preko komercijalnih banaka u Srbiji.



Sporazum između EU i Srbije, kojim je obezbeđeno učešće naše zemlje u Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, potpisan je u Briselu 10. novembra 2015. godine.



Time je uspostavljena mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti privrede kroz podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji u fazama osnivanja, rasta i razvoja.



Potpisivanjem Sporazuma Srbija je postala sedma zemlja izvan EU koja može da koristi sredstva iz COSME programa, pored Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije, Jermenije i Turske.



COSME je program EU sa ukupnim budžetom od 2,3 milijarde evra u periodu od 2014. do 2020. godine.

Autor:
Pošaljite komentar