Вино са дна мора (ВИДЕО)
Црвена вина једне хрватске винарије недалеко од Дубровника одлежавају на веома необичан начин - у глиненим амфорама на дну мора, на дубини од 20 метара.
Амфоре се чамцем одвозе на пучину и у кавезима спуштају на морско дно, где остају недирнуте око две године.
Притисак на тој дубини је константан, као и температура која се креће од 15 до 17 степени Целзијусових, што вину даје јединствена својства и укус у односу на оно које одлежава у класичном подруму.
Стручњаци који су га пробали кажу да поприма занимљиве ароме боровог дрвета.
Грлићи амфора се пажљиво заливају воском, како би се осигурало да слана вода не продре унутра и уништи садржај, а на површину их ваде обучени рониоци, опремљени боцама са кисеоником.
Када после две године одлежавања стигне назад на обалу, ово вино се продаје у оближњим ресторанима, где достиже цену од чак и до 270 британских фунти по боци.
А. Г.