Vino sa dna mora (VIDEO)
Crvena vina jedne hrvatske vinarije nedaleko od Dubrovnika odležavaju na veoma neobičan način - u glinenim amforama na dnu mora, na dubini od 20 metara.
Amfore se čamcem odvoze na pučinu i u kavezima spuštaju na morsko dno, gde ostaju nedirnute oko dve godine.
Pritisak na toj dubini je konstantan, kao i temperatura koja se kreće od 15 do 17 stepeni Celzijusovih, što vinu daje jedinstvena svojstva i ukus u odnosu na ono koje odležava u klasičnom podrumu.
Stručnjaci koji su ga probali kažu da poprima zanimljive arome borovog drveta.
Grlići amfora se pažljivo zalivaju voskom, kako bi se osiguralo da slana voda ne prodre unutra i uništi sadržaj, a na površinu ih vade obučeni ronioci, opremljeni bocama sa kiseonikom.
Kada posle dve godine odležavanja stigne nazad na obalu, ovo vino se prodaje u obližnjim restoranima, gde dostiže cenu od čak i do 270 britanskih funti po boci.
A. G.