Једите јагњетину, јефтинија је од прасетине
НОВИ САД: За три месеца килограм живе ваге прасетине поскупео је 120 одсто. Наиме, за Божић је килограм живе ваге коштао 160 динара, а ових дана чак 350.
Још више су цене прасетине у трговинама и месарама. До пре неколико недеља килограм прасетине продавао се по 319 динара, а данас за готово 500. Поскупљење од 57 одсто у месарама важи само за ону прасетину која је на акцији, док она која није прелази цену од 540 динара па и више.
Власник новосадске Индустрије меса „Матијевић” објашњава да у Србији нема довољно крмача и прасића и да је због тога дошло до наглог поскупљења прасетине у месарама и продавницама.
Цена је морала да иде навише јер прасића недостаје у оборима, а и све мање људи се бави узгојем јер су трошкови велики, а зараде малтене минималне. Уместо да их дневно купијемо између 300 и 500, ми можемо да закољемо само 30 прасића. Цена живе ваге сада износи око 300 динара, а биће и 350 ових дана. Тако ће свињетина бити скупља чак и од јагњетине, која кошта око 300 динара живе ваге”, објашњава Матијевић.
Лудује и цена јаја
Предстојећи Ускрс ових дана донео је и знатно више цене јаја. У зависности од класе, али и од продавнице, цене јаја крећу се између осам динара и чак 25. На новосадским пијацама, у зависности од класе, цене се крећу између 12 и 14 динара, док се у многим маркетима могу наћи и јефтиније, док су у неким маркетима на акцији десет јаја по 77 динара па је тако једно 7,7 динара.
Цена прасића нагло је скочила и у Срему и Мачви, али највећи проблем је што их сточари немају јер су се определили за узгој свиња и продају полутки или живе ваге одређеним индустријама меса или накупцима. Сада се дошло у ситуацију, како објашњавају, да би било много исплативије да су се бавили прасићима него товом свиња јер је зарада на килограму живе ваге знатно већа. Напомињу да се свиње откупљују по 160 динара килограм живе ваге, али да нема много заинтересованих, односно да је интересовање опало у односу на зимске месеце прошле године.
Колика је несташица прасића и товних свиња у Срему најбоље показује чињеница да је на чувеном вашару у Руми, који се одржава сваког месеца, у априлу у понуди није било стоке. Трговци стоке објаснили су да се промене не очекују све до јесени, а да ће до тада товљачи спорадично куповати свиње и телад. На том вашару се телад продавала од 350 до 600 евра комад, а готово сва је остала без купаца.
Иако се јагњетина од сточара купује за 300 динара килограм живе ваге, у месарама и маркетима се продаје за више од 700 динара, а на акцијама, које су ових дана пред Ускрс у току, може се наћи и за 599 динара. Тако произлази да је зарада на јагњетини око 400 динара, док је на прасетини мање од 200. Како се традиционални купци у Србији за Ускрс одлучују за куповину јагњетине, а прасетину купују за Божић, може се очекивати да све више месара на акцији продаје управо то месо, поготово што јагањаца у понуди има много више него прасића.
Љ. Малешевић