Jedite jagnjetinu, jeftinija je od prasetine
NOVI SAD: Za tri meseca kilogram žive vage prasetine poskupeo je 120 odsto. Naime, za Božić je kilogram žive vage koštao 160 dinara, a ovih dana čak 350.
Još više su cene prasetine u trgovinama i mesarama. Do pre nekoliko nedelja kilogram prasetine prodavao se po 319 dinara, a danas za gotovo 500. Poskupljenje od 57 odsto u mesarama važi samo za onu prasetinu koja je na akciji, dok ona koja nije prelazi cenu od 540 dinara pa i više.
Vlasnik novosadske Industrije mesa „Matijević” objašnjava da u Srbiji nema dovoljno krmača i prasića i da je zbog toga došlo do naglog poskupljenja prasetine u mesarama i prodavnicama.
Cena je morala da ide naviše jer prasića nedostaje u oborima, a i sve manje ljudi se bavi uzgojem jer su troškovi veliki, a zarade maltene minimalne. Umesto da ih dnevno kupijemo između 300 i 500, mi možemo da zakoljemo samo 30 prasića. Cena žive vage sada iznosi oko 300 dinara, a biće i 350 ovih dana. Tako će svinjetina biti skuplja čak i od jagnjetine, koja košta oko 300 dinara žive vage”, objašnjava Matijević.
Luduje i cena jaja
Predstojeći Uskrs ovih dana doneo je i znatno više cene jaja. U zavisnosti od klase, ali i od prodavnice, cene jaja kreću se između osam dinara i čak 25. Na novosadskim pijacama, u zavisnosti od klase, cene se kreću između 12 i 14 dinara, dok se u mnogim marketima mogu naći i jeftinije, dok su u nekim marketima na akciji deset jaja po 77 dinara pa je tako jedno 7,7 dinara.
Cena prasića naglo je skočila i u Sremu i Mačvi, ali najveći problem je što ih stočari nemaju jer su se opredelili za uzgoj svinja i prodaju polutki ili žive vage određenim industrijama mesa ili nakupcima. Sada se došlo u situaciju, kako objašnjavaju, da bi bilo mnogo isplativije da su se bavili prasićima nego tovom svinja jer je zarada na kilogramu žive vage znatno veća. Napominju da se svinje otkupljuju po 160 dinara kilogram žive vage, ali da nema mnogo zainteresovanih, odnosno da je interesovanje opalo u odnosu na zimske mesece prošle godine.
Kolika je nestašica prasića i tovnih svinja u Sremu najbolje pokazuje činjenica da je na čuvenom vašaru u Rumi, koji se održava svakog meseca, u aprilu u ponudi nije bilo stoke. Trgovci stoke objasnili su da se promene ne očekuju sve do jeseni, a da će do tada tovljači sporadično kupovati svinje i telad. Na tom vašaru se telad prodavala od 350 do 600 evra komad, a gotovo sva je ostala bez kupaca.
Iako se jagnjetina od stočara kupuje za 300 dinara kilogram žive vage, u mesarama i marketima se prodaje za više od 700 dinara, a na akcijama, koje su ovih dana pred Uskrs u toku, može se naći i za 599 dinara. Tako proizlazi da je zarada na jagnjetini oko 400 dinara, dok je na prasetini manje od 200. Kako se tradicionalni kupci u Srbiji za Uskrs odlučuju za kupovinu jagnjetine, a prasetinu kupuju za Božić, može se očekivati da sve više mesara na akciji prodaje upravo to meso, pogotovo što jaganjaca u ponudi ima mnogo više nego prasića.
LJ. Malešević