Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jedite jagnjetinu, jeftinija je od prasetine

12.04.2017. 08:59 09:05
Piše:
Foto: Dnevnik arhiva

NOVI SAD: Za tri me­se­ca ki­lo­gram ži­ve va­ge pra­se­ti­ne po­sku­peo je 120 od­sto. Na­i­me, za Bo­žić je ki­lo­gram ži­ve va­ge ko­štao 160 di­na­ra, a ovih da­na čak 350.

Još vi­še su ce­ne pra­se­ti­ne u tr­go­vi­na­ma i me­sa­ra­ma. Do pre ne­ko­li­ko ne­de­lja ki­lo­gram pra­se­ti­ne pro­da­vao se po 319 di­na­ra, a da­nas za go­to­vo 500. Po­sku­plje­nje od 57 od­sto u me­sa­ra­ma va­ži sa­mo za onu pra­se­ti­nu ko­ja je na ak­ci­ji, dok ona ko­ja ni­je pre­la­zi ce­nu od 540 di­na­ra pa i vi­še.

Vla­snik no­vo­sad­ske In­du­stri­je me­sa „Ma­ti­je­vić” ob­ja­šnja­va da u Sr­bi­ji ne­ma do­volj­no kr­ma­ča i pra­si­ća i da je zbog to­ga do­šlo do na­glog po­sku­plje­nja pra­se­ti­ne u me­sa­ra­ma i pro­dav­ni­ca­ma.

Za Bo­žić je ki­lo­gram ži­ve va­ge ko­štao 160 di­na­ra, a ovih da­na čak 350

Ce­na je mo­ra­la da ide na­vi­še jer pra­si­ća ne­do­sta­je u obo­ri­ma, a i sve ma­nje lju­di se ba­vi uz­go­jem jer su tro­ško­vi ve­li­ki, a za­ra­de mal­te­ne mi­ni­mal­ne. Ume­sto da ih dnev­no ku­pi­je­mo iz­me­đu 300 i 500, mi mo­že­mo da za­ko­lje­mo sa­mo 30 pra­si­ća. Ce­na ži­ve va­ge sa­da iz­no­si oko 300 di­na­ra, a bi­će i 350 ovih da­na. Ta­ko će svi­nje­ti­na bi­ti sku­plja čak i od jag­nje­ti­ne, ko­ja ko­šta oko 300 di­na­ra ži­ve va­ge”, ob­ja­šnja­va Ma­ti­je­vić.


Lu­du­je i ce­na ja­ja

Pred­sto­je­ći Us­krs ovih da­na do­neo je i znat­no vi­še ce­ne ja­ja. U za­vi­sno­sti od kla­se, ali i od pro­dav­ni­ce, ce­ne ja­ja kre­ću se iz­me­đu osam di­na­ra i čak 25. Na no­vo­sad­skim pi­ja­ca­ma, u za­vi­sno­sti od kla­se, ce­ne se kre­ću iz­me­đu 12 i 14 di­na­ra, dok se u mno­gim mar­ke­ti­ma mo­gu na­ći i jef­ti­ni­je, dok su u ne­kim mar­ke­ti­ma na ak­ci­ji de­set ja­ja po 77 di­na­ra pa je ta­ko jed­no 7,7 di­na­ra.


Ce­na pra­si­ća na­glo je sko­či­la i u Sre­mu i Ma­čvi, ali naj­ve­ći pro­blem je što ih sto­ča­ri ne­ma­ju jer su se opre­de­li­li za uz­goj svi­nja i pro­da­ju po­lut­ki ili ži­ve va­ge od­re­đe­nim in­du­stri­ja­ma me­sa ili na­kup­ci­ma. Sa­da se do­šlo u si­tu­a­ci­ju, ka­ko ob­ja­šnja­va­ju, da bi bi­lo mno­go is­pla­ti­vi­je da su se ba­vi­li pra­si­ći­ma ne­go to­vom svi­nja jer je za­ra­da na ki­lo­gra­mu ži­ve va­ge znat­no ve­ća. Na­po­mi­nju da se svi­nje ot­ku­plju­ju po 160 di­na­ra ki­lo­gram ži­ve va­ge, ali da ne­ma mno­go za­in­te­re­so­va­nih, od­no­sno da je in­te­re­so­va­nje opa­lo u od­no­su na zim­ske me­se­ce pro­šle go­di­ne.

Ko­li­ka je ne­sta­ši­ca pra­si­ća i tov­nih svi­nja u Sre­mu naj­bo­lje po­ka­zu­je či­nje­ni­ca da je na ču­ve­nom va­ša­ru u Ru­mi, ko­ji se odr­ža­va sva­kog me­se­ca, u apri­lu u po­nu­di ni­je bi­lo sto­ke. Tr­gov­ci sto­ke ob­ja­sni­li su da se pro­me­ne ne oče­ku­ju sve do je­se­ni, a da će do ta­da to­vlja­či spo­ra­dič­no ku­po­va­ti svi­nje i te­lad. Na tom va­ša­ru se te­lad pro­da­va­la od 350 do 600 evra ko­mad, a go­to­vo sva je osta­la bez ku­pa­ca.

Iako se jag­nje­ti­na od sto­ča­ra ku­pu­je za 300 di­na­ra ki­lo­gram ži­ve va­ge, u me­sa­ra­ma i mar­ke­ti­ma se pro­da­je za vi­še od 700 di­na­ra, a na ak­ci­ja­ma, ko­je su ovih da­na pred Us­krs u to­ku, mo­že se na­ći i za 599 di­na­ra. Ta­ko pro­iz­la­zi da je za­ra­da na jag­nje­ti­ni oko 400 di­na­ra, dok je na pra­se­ti­ni ma­nje od 200. Ka­ko se tra­di­ci­o­nal­ni kup­ci u Sr­bi­ji za Us­krs od­lu­ču­ju za ku­po­vi­nu jag­nje­ti­ne, a pra­se­ti­nu ku­pu­ju za Bo­žić, mo­že se oče­ki­va­ti da sve vi­še me­sa­ra na ak­ci­ji pro­da­je upra­vo to me­so, po­go­to­vo što ja­ga­nja­ca u po­nu­di ima mno­go vi­še ne­go pra­si­ća.

LJ. Ma­le­še­vić

Piše:
Pošaljite komentar