clear sky
15°C
30.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0491
usd
108.1585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дружење уз гљиварски котлић

21.10.2016. 21:20 09:06
Пише:

Годишњи „Гљиварски сусрети на Фрушкој гори”, 13. по реду, почеће у недељу у 11 часова на Иришком венцу, испред Информативног центра Националног парка „Фрушка гора”.

Програм ће трајати до 13 часова, а после тога предвиђен је ручак за госте манифестације, као и за посетиоце изложбе – традиционални котлић од самониклих јестивих и лековитих гљива, који се може пробати уз добровољни прилог Друштву гљивара. На манифестацију долазе сва гљиварска друштва из Војводине, Србије и региона.

На почетку „Сусрета” предвиђен је кратак културно-уметнички програм, а затим ће уследити и предавање у сали Информативног центра НП „Фрушка гора”. Присутни ће имати прилику да чују нешто више о гљивама у исхрани, као и неке нове рецепте за припрему здравих и укусних гљиварских залогаја. Осим изложбе различитих врста гљива, које су претходног дана гљивари сакупили на обронцима Фрушке горе, биће изложене и фотографије гљива с Фрушке горе Бојана Шегуљева, Стевана Балабана и Драгише Савића.

– Све изложене гљиве су после брања детерминисане, односно утврђено је којој врсти припадају – рекао је Ђорђе Војновић из Друштва гљивара, и напоменуо да је већина сакупљених гљива с Фрушке горе, а врсте којих овде нема, попут рујнице и вргања, доносе им гости из различитих делова Србије. – Циљ манифестације је упознавање грађана с различитим врстама гљива, да не би необавештени брали гљиве или их конзумирали. Гљиве могу бити јестиве – могу се јести без термичке обраде, условно јестиве – термички обрађене, отровне и смртно отровне – користе се само за проучавање. Осим у исхрани, где се користе као главно јело и самлевене као додатак јелима, неке врсте гљива изузетно су лековите.

Ј. Вукашиновић

 

Шкрипавац шкрипи кад се бере

Ђорђе Војновић је у нашу редакцију донео гљиву шкрипавац (име је добила по томе што шкрипи кад се сече), која ће се наћи на сутрашњој изложби. Гљива пречника 38 центиметара у неким крајевима Србије позната је и као јастребовача, а убрана је у Врбасу и већ је била изложена у Крупњу и бањи Ковиљачи.

Аутор:
Пошаљите коментар