Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Druženje uz gljivarski kotlić

21.10.2016. 21:20 09:06
Piše:

Godišnji „Gljivarski susreti na Fruškoj gori”, 13. po redu, počeće u nedelju u 11 časova na Iriškom vencu, ispred Informativnog centra Nacionalnog parka „Fruška gora”.

Program će trajati do 13 časova, a posle toga predviđen je ručak za goste manifestacije, kao i za posetioce izložbe – tradicionalni kotlić od samoniklih jestivih i lekovitih gljiva, koji se može probati uz dobrovoljni prilog Društvu gljivara. Na manifestaciju dolaze sva gljivarska društva iz Vojvodine, Srbije i regiona.

Na početku „Susreta” predviđen je kratak kulturno-umetnički program, a zatim će uslediti i predavanje u sali Informativnog centra NP „Fruška gora”. Prisutni će imati priliku da čuju nešto više o gljivama u ishrani, kao i neke nove recepte za pripremu zdravih i ukusnih gljivarskih zalogaja. Osim izložbe različitih vrsta gljiva, koje su prethodnog dana gljivari sakupili na obroncima Fruške gore, biće izložene i fotografije gljiva s Fruške gore Bojana Šeguljeva, Stevana Balabana i Dragiše Savića.

– Sve izložene gljive su posle branja determinisane, odnosno utvrđeno je kojoj vrsti pripadaju – rekao je Đorđe Vojnović iz Društva gljivara, i napomenuo da je većina sakupljenih gljiva s Fruške gore, a vrste kojih ovde nema, poput rujnice i vrganja, donose im gosti iz različitih delova Srbije. – Cilj manifestacije je upoznavanje građana s različitim vrstama gljiva, da ne bi neobavešteni brali gljive ili ih konzumirali. Gljive mogu biti jestive – mogu se jesti bez termičke obrade, uslovno jestive – termički obrađene, otrovne i smrtno otrovne – koriste se samo za proučavanje. Osim u ishrani, gde se koriste kao glavno jelo i samlevene kao dodatak jelima, neke vrste gljiva izuzetno su lekovite.

J. Vukašinović

 

Škripavac škripi kad se bere

Đorđe Vojnović je u našu redakciju doneo gljivu škripavac (ime je dobila po tome što škripi kad se seče), koja će se naći na sutrašnjoj izložbi. Gljiva prečnika 38 centimetara u nekim krajevima Srbije poznata je i kao jastrebovača, a ubrana je u Vrbasu i već je bila izložena u Krupnju i banji Koviljači.

Piše:
Pošaljite komentar