Храна и сеоски туризам на војвођански начин
Регионална развојна агенција Бачка доделила је јуче у Историјском архиву Војводине 33 сертификата и уговора о додели права на коришћење ознаке Регионалног бренда Бачке.
Овакви пројекти већ постоје у Пољској, Чешкој и Словачкој, а доделом сертфиката завршена је прва фаза пројекта “Регионални бренд Бачке” и Сајам руралног туризма и привреде, док друга фаза подразумева израду портала на којима ће се наћи сви брендови Бачке.
На додели сертификата добијене су и графичке идеје пројекта, које ће носиоци бренда моћи да ставе на своју амбалажу.
- На порталу, чија нам израда предстоји, наћи ће се осим информација и могућност поруyбине или резервације смештаја - каже координаторка пројекта Ивана Пајић и додаје да је ово одлична прилика за развој сеоских подручја. Према њеним речима, Општине Беочин, Бечеј, Србобран, али и Удружења жена из Сомбора су претежно добитници бренда, али их има и из других општина. Сертификати су додељени преко конкурса, а цео пројекат финансира Министарство трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије. Регионалну развојну агенцију Бачка основало је 14 општина.
- Регионално означавање није у сукобу са сертификатима о географском пореклу, нити квалитету, његова предност је што је процедура код добијања бржа и бесплатна, али пођеднако значи - каже Пајић.
Директор Регионалне развојне агенције Бачка Немања Старовић каже да је ово одлична прилика за мала и средња предузећа и за њихову промоцију.
-Имамо низ програма за рурални развој, али и програме за прекограничну сарадњу- каже Старовић. - Ово је према Влади Републике Србије Година предузетништва и сама влада је организовала разне акције подршке предузећима која су окренута извозу.
Мирослав Медулић Чика каже да су са брендом туријска кобасица ушли чак и у Гинисову књигу рекорда, а да су они “најбоље из Војводине”.
-Управо ми смо потенцијал Србије, мала и средња предузећа и на следећој кобасицијади ћемо направити прави лого од кобасица- каже Медулић познатији као Чика.
Свилене бомбоне са традицијом дужом од сто година такође су означене као бренд из Бачке, а Мирјана Миливојев из Чуруга се може похвалити најбољим бомбонама које сада представљају и бренд за себе.
- Пут до бренда је био дугачак,цела породица учествује у прављењу бомбона, а трудимо се већ генерацијама да опстанемо и одржимо традицију - каже Мирјана Миливојев и додаје да њихове бомбоне једе цела Србија.
Удружење жена “Дуга ” из Колута код Сомбора такође је награђено сертификатом. Милица Зорић из Удружења каже да су они најпознатији по зимници, тачније ајвару.
- Иако постојимо само седам година, трудимо се да у нашим производима преносимо традицију наших мама,а бренд је веома битан и радујемо се што, где год да се појавимо, имамо купце - каже Зорић и додаје да је њихово Удружење познато и по штрудлама, крофнама, а највише уштипцима.
Да бренд не чине само стари занати и намирнице заштићене географским пореклом показује и Биљана Крстоношић која је са мужем пре годину дана отворила смештајни објекат “Цлуб 4 роомс” у који највише долазе странци.
- Најчешће нас посећују Руси, и то због мира, тишине, али и спортског туризма - каже Крстоношић.
Маша Стакић
Добитници
Сертификате су јуче добили Винум доо из Новог Сада, сзр “Мињон” Марије Балог из Жабља, Удружење проналазача и иноватора из Челарева, Удружење жена “Извор” из Силбаша, Иван Стојковић из Баноштора за производњу вина, Милан Курилић из Бачке Паланке за сеоско туристичко домаћинство, “Гастон вајн” из Бачке Паланке за производњу вина и ракије, Горан Крстоношић из Бечеја за ресторан и смештајни објекат, Лазар Петков из Гардиноваца зе прераду млека, Удружење грађана “Дуга” из Колута за прављење свих врста зимнице, “Форланд” из Лока за очување еколошког амбијента, Павле Татић из Турије за Салаш број 138, Смиљана Стојановић из Беочина, за производњу од рециклиране гуме, Мирјана Миливојев сзр “Бомбоница” из Чуруга, Радомир Лазић “Карпе дием” из Беочина за прераду меда, Јелена Марић из Врбаса за производњу сирева и млека, Неда Новаков из Черевића за сеоско туристичко домаћинство, Сабо Роберт из Лока за прераду меда, Установа Центар за привредно-технолошки развој Војводине из Баноштора, Установа Ђорђе Предин из Бечеја за спортске објекте, Ивана Савић из Новог Сада за приватни смештај, Пољопривредно газдинство за прераду спелте Душка Јевтића из Бечеја, Винарија Ботић из Жабља, Агенција за услуге резервације “МЛБ Спортиво” из Бечеја, Удружење жена Општине Бачка Паланка “Златне руке”, Удружење грађана “Мајкина радионица”, Пољопривредно газдинство Владимир Ковач из Бачког Петровца за производљу меда, Удружење Кобасицијада из Турије, ресторан “Шаран” из Бечеја, приватни смештај “Божић” из Бечеја, “Мулино трејд” доо пивница из Бачке Паланке и “Бернстајн” доо из Новог Сада.