Весело на Бербанским данима у Хоргошу
ХОРГОШ: На традиционалној манифестацији „Бербански дани“ која је у Хоргошу приређена 26. пут приказани су плодови бербе, а забаве и гурманлука било је за све узрасте. Председник
МЗ Хоргош Иштван Бачкулин каже да је због ситуације са мигрантском кризом, било неизвесно да ли ће се „Бербански дани“ уопште организовати. Савет МЗ Хоргош ипак је одлучио да се не одступи од традиције. Изостали су учесници из Реске, Морахалома и још неких места из Мађарске, као и гости из Словачке, док је један број гостију одустао по свему судећи због временских прилика, али ипак и са скромнијим бројем учесника било је весело.
Уприличена је изложба пољопривредних производа, уз коју је отворена и Улица вина у којој су гости дегустрали вина из овог краја Суботичко-хоргошке пешчаре. Нандор Биро истиче да су ове сезоне климатски услови погодовали виновој лози, те да је уназад деценију и по квалитет и род грожђа најбољи, али да берба за касније сорте још није завршена. Золтан Ваш који негује виноград на два хектара вели да је ова година била много боља него лане пошто је било доста сунчаних дана па грожђе има пуно више сласти, тако да ће се то осетити на квалитету вина, а и рачуница ће бити повољна.
Фриђеш Салма и Бела Тачи су на лицу места цедили грожђе и посетиоцима нудили свежу слатку ширу. Салма вели да је код „сланкаменке” измерио 15 процената шећера, што је много боље него прошле сезоне која је обиловала падавинама, а да тек предстоји берба „кевидинке”.
- Справљам свега 800 до 1.000 литара вина за себе, а већи део ових винских сорти грожђа продајем сталним муштеријама, који га прерађују у вино. За килограм грожђа добија се 40 до 45 динара, као и лане, а купаца има из Сомбора, Суботице и Темерина, јер им одговара квалитет нашег грожђа са песка. Виноград имам на два јутра, а потражња грожђа је много већа него што је родило – сазнајемо д Салме.
Вина су нарочито пријала после паприкаша од меса дивље свиње, који се крчкао у педесетак котлића.
М. Митровић