Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Veselo na Berbanskim danima u Horgošu

27.09.2015. 19:56 13:33
Piše:

HORGOŠ: Na tradicionalnoj manifestaciji „Berbanski dani“ koja je u Horgošu priređena 26. put prikazani su plodovi berbe, a zabave i gurmanluka bilo je za sve uzraste. Predsednik

MZ Horgoš Ištvan Bačkulin kaže da je zbog situacije sa migrantskom krizom, bilo neizvesno da li će se „Berbanski dani“ uopšte organizovati. Savet MZ Horgoš ipak je odlučio da se ne odstupi od tradicije. Izostali su učesnici iz Reske, Morahaloma i još nekih mesta iz Mađarske, kao i gosti iz Slovačke, dok je jedan broj gostiju odustao po svemu sudeći zbog vremenskih prilika, ali ipak i sa skromnijim brojem učesnika bilo je veselo.

Upriličena je izložba poljoprivrednih proizvoda, uz koju je otvorena i Ulica vina u kojoj su gosti degustrali vina iz ovog kraja Subotičko-horgoške peščare. Nandor Biro ističe da su ove sezone klimatski uslovi pogodovali vinovoj lozi, te da je unazad deceniju i po kvalitet i rod grožđa najbolji, ali da berba za kasnije sorte još nije završena. Zoltan Vaš koji neguje vinograd na dva hektara veli da je ova godina bila mnogo bolja nego lane pošto je bilo dosta sunčanih dana pa grožđe ima puno više slasti, tako da će se to osetiti na kvalitetu vina, a i računica će biti povoljna.

Friđeš Salma i Bela Tači su na licu mesta cedili grožđe i posetiocima nudili svežu slatku širu. Salma veli da je kod „slankamenke” izmerio 15 procenata šećera, što je mnogo bolje nego prošle sezone koja je obilovala padavinama, a da tek predstoji berba „kevidinke”.

-  Spravljam svega 800 do 1.000 litara vina za sebe, a veći deo ovih vinskih sorti grožđa prodajem stalnim mušterijama, koji ga prerađuju u vino. Za kilogram grožđa dobija se 40 do 45 dinara, kao i lane, a kupaca ima iz Sombora, Subotice i Temerina, jer im odgovara kvalitet našeg grožđa sa peska. Vinograd imam na dva jutra, a potražnja grožđa je mnogo veća nego što je rodilo – saznajemo d Salme.

Vina su naročito prijala posle paprikaša od mesa divlje svinje, koji se krčkao u pedesetak kotlića.

M. Mitrović

 

Piše:
Pošaljite komentar