overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тродневни Рамазански Бајрам

17.07.2015. 09:02 13:33
Пише:

Муслимани Србије и света данас славе Рамазански Бајрам, један од два најзначајнија исламска празника.Рамазански Бајрам обележава крај једномесечног поста, и следе дани весеља - дани Бајрама.

Први дан Рамазанског Бајрама почиње јутарњом молитвом под називом бајрам намаз.Организују се и јавне свечаности, људи размењују поклоне и посете.Рамазански Бајрам увек пада 1. шевала (десети месец муслиманског календара) и траје три дана, а верници га сматрају "празником положеног испита".Ове године Бајрам почиње 17. јула, по завршетку једномесечног рамазанског поста, током којег су се муслимани од изласка до заласка Сунца уздржавали од јела и пића, злих мисли и дела.



Месец поста је почео 18. јуна, а завршава се вечерас ифтаром (вечером), по заласку Сунца у 20 сати и 30 минута.Бајрам намаз ће бити клањан ујутру у пет сати и 54 минута у свим џамијама у Србији и региону.Сви муслимански верски празници рачунају се по месечевој, а не по сунчевој години.

 

Бајрамска софра данас и у Новом Саду

Ријасет исламске заједнице, Муфтијство војвођанско приредиће данас у Новом Саду, поводом великог исламског празника Рамазанског бајрама, бајрамску софру под називом "Улица отвореног срца".



Како је најављено из Културног центра Новог Сада, манифестација почиње у 20.15 сати у пешачкој зони, на углу улица Модене и Змај Јовине.Посетиоци ће имати прилике да дегустирају оријентална, традиционална јела уз звуке илахија и касида а вече ће и ове године увеличати Хор "Иса-бег" из Новог Пазара.



Ријасет исламске заједнице, Муфтијство војвођанско позива све Новосађане да дођу и упознају се са једним од два најзначанија исламска празника, Рамазанским Бајрамом, који обележава крај поста, а након којег следе дани весеља, дани Бајрама.

 

Јусуфспахић позвао Београђане на бајрамску софру

Заменик реис ул улеме Исламске заједнице Србије и србијански муфтија Мухамед Јусуфспахић честитао је верницима Бајрам и позвао суграђане и комшије на традиционалну "бајрамску софру"."Бајрамска софра" биће постављена традиционално у Јевремовој улици, улици отвореног срца, крај Бајракли џамије, данас, првог дана Бајрама, у 14 сати након џуманског - саборног намаза.



У саопштењу Ријасета се наводи да овом трпезом муслимани Београда и Србије желе да поделе радост са својим суграђанима."Овом приликом вам отвореног срца упућујемо свој позив на ову свечаност", наводи се у саопштењу, уз подсећање да ће се јутарњи Бајрам намаз клањати у шест сати.



Честитајући Бајрам у своје и у име Ријасета, Јусуфспахић је муслиманима Србије, региона и света поручио:

"Најсрдачније честитке поводом Рамазанског Бајрама уз дову - молитву узвишеном Створитељу да муслиманима Србије и широм света подари своју милост и јединство, Створитељу свега, милосни, све нас у Србији и Србију нашу, суседе наше и свет цели, од свакога зла сачувај и свима нам добро свако подари".

 

Ђурић честитао грађанима Бајрам

Директор Канцеларије за Косово и Метохију (КиМ) Марко Ђурић честитао је данас Рамазански Бајрам старешинству и грађанима исламске вероисповести на Косову и Метохији и у другим деловима Србије, са жељом да поруке тог узвишеног празника свима буду путоказ међусобном поштовању, милосрђу и зближавању.



"Празнична атмосфера нас увек и изнова снажи да истрајемо на путу мира, уважавања и толеранције, па нека нам онда буде и надахнуће за дијалог, међусобно разумевање, помирење и солидарност", наводи се у Ђурићевој честитки, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију."Желим вам да празничне дане проведете у срећи и весељу, окружени породицом, пријатељима и комшијама, негујући универзалне религијске вредности, што ће допринети мултиконфесионалном и мултиетничком складу на овим просторима и да, сходно основним принципима ваше религије, наставите да ширите дух истине, доброчинства, самилости и праштања, за лично добро и добробит целог друштва", поручио је Ђурић.



Директор Канцеларије за Косово и Метохију је верницима пожелео да Бајрам у њихове домове и домове њихових најмилијих унесе спокој, добро здравље, благостање и љубав, наведено је у саопштењу.





Михајловић честита Рамазански Бајрам



Потпредседница владе Зорана Михајловић честитала је данас Рамазански Бајрам грађанима муслиманске вероисповести, уз жељу да га проведу у миру, слози и здрављу са својим породицама.

"Чини се да је сада више него икад потребно да сви заједно истичемо лепоту верских разлика која треба да нам донесе међусобно поштовање и уважавање, а не нетолеранцију", наводи се у саопштењу.

Михајловић је навела да су велики верски празници прилика да се подсетимо да је основа једног друштва грађење и величање породице без обзира на вероисповест и поштовање свих људских права уз толеранцију, мир и међусобно разумевање

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар