Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Trodnevni Ramazanski Bajram

17.07.2015. 09:02 13:33
Piše:

Muslimani Srbije i sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.Ramazanski Bajram obeležava kraj jednomesečnog posta, i slede dani veselja - dani Bajrama.

Prvi dan Ramazanskog Bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz.Organizuju se i javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete.Ramazanski Bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".Ove godine Bajram počinje 17. jula, po završetku jednomesečnog ramazanskog posta, tokom kojeg su se muslimani od izlaska do zalaska Sunca uzdržavali od jela i pića, zlih misli i dela.



Mesec posta je počeo 18. juna, a završava se večeras iftarom (večerom), po zalasku Sunca u 20 sati i 30 minuta.Bajram namaz će biti klanjan ujutru u pet sati i 54 minuta u svim džamijama u Srbiji i regionu.Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini.

 

Bajramska sofra danas i u Novom Sadu

Rijaset islamske zajednice, Muftijstvo vojvođansko prirediće danas u Novom Sadu, povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama, bajramsku sofru pod nazivom "Ulica otvorenog srca".



Kako je najavljeno iz Kulturnog centra Novog Sada, manifestacija počinje u 20.15 sati u pešačkoj zoni, na uglu ulica Modene i Zmaj Jovine.Posetioci će imati prilike da degustiraju orijentalna, tradicionalna jela uz zvuke ilahija i kasida a veče će i ove godine uveličati Hor "Isa-beg" iz Novog Pazara.



Rijaset islamske zajednice, Muftijstvo vojvođansko poziva sve Novosađane da dođu i upoznaju se sa jednim od dva najznačanija islamska praznika, Ramazanskim Bajramom, koji obeležava kraj posta, a nakon kojeg slede dani veselja, dani Bajrama.

 

Jusufspahić pozvao Beograđane na bajramsku sofru

Zamenik reis ul uleme Islamske zajednice Srbije i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić čestitao je vernicima Bajram i pozvao sugrađane i komšije na tradicionalnu "bajramsku sofru"."Bajramska sofra" biće postavljena tradicionalno u Jevremovoj ulici, ulici otvorenog srca, kraj Bajrakli džamije, danas, prvog dana Bajrama, u 14 sati nakon džumanskog - sabornog namaza.



U saopštenju Rijaseta se navodi da ovom trpezom muslimani Beograda i Srbije žele da podele radost sa svojim sugrađanima."Ovom prilikom vam otvorenog srca upućujemo svoj poziv na ovu svečanost", navodi se u saopštenju, uz podsećanje da će se jutarnji Bajram namaz klanjati u šest sati.



Čestitajući Bajram u svoje i u ime Rijaseta, Jusufspahić je muslimanima Srbije, regiona i sveta poručio:

"Najsrdačnije čestitke povodom Ramazanskog Bajrama uz dovu - molitvu uzvišenom Stvoritelju da muslimanima Srbije i širom sveta podari svoju milost i jedinstvo, Stvoritelju svega, milosni, sve nas u Srbiji i Srbiju našu, susede naše i svet celi, od svakoga zla sačuvaj i svima nam dobro svako podari".

 

Đurić čestitao građanima Bajram

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Marko Đurić čestitao je danas Ramazanski Bajram starešinstvu i građanima islamske veroispovesti na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima Srbije, sa željom da poruke tog uzvišenog praznika svima budu putokaz međusobnom poštovanju, milosrđu i zbližavanju.



"Praznična atmosfera nas uvek i iznova snaži da istrajemo na putu mira, uvažavanja i tolerancije, pa neka nam onda bude i nadahnuće za dijalog, međusobno razumevanje, pomirenje i solidarnost", navodi se u Đurićevoj čestitki, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju."Želim vam da praznične dane provedete u sreći i veselju, okruženi porodicom, prijateljima i komšijama, negujući univerzalne religijske vrednosti, što će doprineti multikonfesionalnom i multietničkom skladu na ovim prostorima i da, shodno osnovnim principima vaše religije, nastavite da širite duh istine, dobročinstva, samilosti i praštanja, za lično dobro i dobrobit celog društva", poručio je Đurić.



Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je vernicima poželeo da Bajram u njihove domove i domove njihovih najmilijih unese spokoj, dobro zdravlje, blagostanje i ljubav, navedeno je u saopštenju.





Mihajlović čestita Ramazanski Bajram



Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović čestitala je danas Ramazanski Bajram građanima muslimanske veroispovesti, uz želju da ga provedu u miru, slozi i zdravlju sa svojim porodicama.

"Čini se da je sada više nego ikad potrebno da svi zajedno ističemo lepotu verskih razlika koja treba da nam donese međusobno poštovanje i uvažavanje, a ne netoleranciju", navodi se u saopštenju.

Mihajlović je navela da su veliki verski praznici prilika da se podsetimo da je osnova jednog društva građenje i veličanje porodice bez obzira na veroispovest i poštovanje svih ljudskih prava uz toleranciju, mir i međusobno razumevanje

(Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar