overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Да „Пут свиле” не заобиђе Нови Сад

21.06.2015. 19:06 13:33
Пише:

и Источне Европе у граду Нингбо, у средишњем делу источне кинеске обале. Сајам од 8. до 12. јуна је једно у низу настојања 17 држава да спроведу Београдске смернице за сарадњу између НР Кине и ЗЦИЕ, које су премијер Ли Кећијанг и његове колеге потписали на самиту у Београду прошлог децембра.

У Нингбоу, петомилионском граду у провинцији Yеђијанг, једној од привредно развијенијих у НР Кини, током пет дана неколико хиљада званичника и пословних људи из НР Кине разговарало је с више стотина гостију из ЗЦИЕ на тему „што ширег отварања, сарадње и заједничке изградње ’Пута свиле’”.Економски појас „Пут свиле”, који треба да копном повеже НР Кину, земље Централне Азије, Русију и Европу, сматра се једном од главних одредница НР Кине откако га је прокламовао председник Ши Ђинпинг 2013. Те године је председник Ши предложио и обнављање „Поморског пута свиле”, повезивање НР Кине са земљама Југоисточне и Јужне Азије и Индијског океана до Персијског (или Арабијског) залива и Медитеранског мора.



Предузимљиви, вредни и гостопримљиви домаћини у Нингбоу су организовали инвестиционе симпозијуме, сајамске приредбе, пословне форуме и културне манифестације ради унапређења сарадње између НР Кине и ЗЦИЕ. Међу страним гостима биле су и делегације из Босне и Херцеговине и Црне Горе, Хрватске, Чешке, Мађарске, Пољске и Румуније...



Штанд Србије у Нингбоу је био један од најскромнијих. Била су изложена вина из Чоке, сокови и дечја храна из „Јувитане” и „Нектара”, а „Делта група” је представила прехрамбене производе. Доминирали су излагачи из Војводине, попут Новосадског сајма, Туристичке организације Новог Сада, а рекламиран је и „Егзит”.



Малобројни учесници из Србије, с којима је овај извештач разговарао, су оценила да је ЕКСПО у Нингбоу био добро конципиран.– Кинеска трговинска комора и Министарство трговине истински раде да помогну ЗЦИЕ, али изгледа да проблем лежи у системима земаља излагача – приметила је Јелица Чепић из извозно-увозне фирме „Интеразија” у Пекингу. 



Посебно су били активни представници Новосадског сајма, који су заједно с фестивалом „Егзит” и „Сербиан фешн виком” (који се одржава на Новосадском сајму) наступили у склопу сарадње Новог Сада и Нингбоа. Поменуте институције су имале бесплатан штанд и смештај за све чланове делегације.За „Дневник” је речено да је генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић у сусретима са званичницима града и сајма у Нингбоу, као и директорима компанија које се баве организацијом сајмова, договорио значајно интезивирање сарадње у наредном периоду.



Такође, партнерима из НР Кине је понуђено да на Новосадском сајму организују различите привредно-културне манифестације, попут сајмова или изложби, Дана кинеске привреде и културе и слично. Те идеје су кинески партнери оберучке прихватили па се на Новосадском сајму очекује наступ компанија из НР Кине на сајмовима ЛОРИСТ и „Сјај” већ ове јесени и много видније присуство на Међународном пољоприведном сајму 2016. године.



На свечаном отварању ЕКСПО-а у Нингбоу била је и велика делегација новинара из свих ЗЦИЕ. Они су уживали десетодневно гостопримство Министарства спољних послова НР Кине, као и провинциујских влада Yеђијанга и покрајине Хенан у централном делу земље, те највећих градова Шангаја и Пекинга.



Б. Коркоделовић

 

Сарадња с градом Нингбо



Током ЕКСПО-а потписан је и Меморандум о разумевању између Новог Сада и Нингбоа о успостављању пријатељских односа и сарадње двају градова. Наиме, на позив градоначелника Луа, члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски и шефица Канцеларије за локални економски развој проф. др Маријана Дукић Мијатовић боравили су у Нингбоу.



Маријана Дукић Мијатовић је изнела и да је потписан Меморандум о разумевању као формални предуслов за успостављање тешње сарадње између Новосадског универзитета и Универзитета Нингбо. Представници Новог Сада разговарали су и с важним званичницима Нингбоа, представљајући економске и туристичке потенцијале града.

Аутор:
Пошаљите коментар