Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Da „Put svile” ne zaobiđe Novi Sad

21.06.2015. 19:06 13:33
Piše:

i Istočne Evrope u gradu Ningbo, u središnjem delu istočne kineske obale. Sajam od 8. do 12. juna je jedno u nizu nastojanja 17 država da sprovedu Beogradske smernice za saradnju između NR Kine i ZCIE, koje su premijer Li Kećijang i njegove kolege potpisali na samitu u Beogradu prošlog decembra.

U Ningbou, petomilionskom gradu u provinciji Yeđijang, jednoj od privredno razvijenijih u NR Kini, tokom pet dana nekoliko hiljada zvaničnika i poslovnih ljudi iz NR Kine razgovaralo je s više stotina gostiju iz ZCIE na temu „što šireg otvaranja, saradnje i zajedničke izgradnje ’Puta svile’”.Ekonomski pojas „Put svile”, koji treba da kopnom poveže NR Kinu, zemlje Centralne Azije, Rusiju i Evropu, smatra se jednom od glavnih odrednica NR Kine otkako ga je proklamovao predsednik Ši Đinping 2013. Te godine je predsednik Ši predložio i obnavljanje „Pomorskog puta svile”, povezivanje NR Kine sa zemljama Jugoistočne i Južne Azije i Indijskog okeana do Persijskog (ili Arabijskog) zaliva i Mediteranskog mora.



Preduzimljivi, vredni i gostoprimljivi domaćini u Ningbou su organizovali investicione simpozijume, sajamske priredbe, poslovne forume i kulturne manifestacije radi unapređenja saradnje između NR Kine i ZCIE. Među stranim gostima bile su i delegacije iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske i Rumunije...



Štand Srbije u Ningbou je bio jedan od najskromnijih. Bila su izložena vina iz Čoke, sokovi i dečja hrana iz „Juvitane” i „Nektara”, a „Delta grupa” je predstavila prehrambene proizvode. Dominirali su izlagači iz Vojvodine, poput Novosadskog sajma, Turističke organizacije Novog Sada, a reklamiran je i „Egzit”.



Malobrojni učesnici iz Srbije, s kojima je ovaj izveštač razgovarao, su ocenila da je EKSPO u Ningbou bio dobro koncipiran.– Kineska trgovinska komora i Ministarstvo trgovine istinski rade da pomognu ZCIE, ali izgleda da problem leži u sistemima zemalja izlagača – primetila je Jelica Čepić iz izvozno-uvozne firme „Interazija” u Pekingu. 



Posebno su bili aktivni predstavnici Novosadskog sajma, koji su zajedno s festivalom „Egzit” i „Serbian fešn vikom” (koji se održava na Novosadskom sajmu) nastupili u sklopu saradnje Novog Sada i Ningboa. Pomenute institucije su imale besplatan štand i smeštaj za sve članove delegacije.Za „Dnevnik” je rečeno da je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković u susretima sa zvaničnicima grada i sajma u Ningbou, kao i direktorima kompanija koje se bave organizacijom sajmova, dogovorio značajno inteziviranje saradnje u narednom periodu.



Takođe, partnerima iz NR Kine je ponuđeno da na Novosadskom sajmu organizuju različite privredno-kulturne manifestacije, poput sajmova ili izložbi, Dana kineske privrede i kulture i slično. Te ideje su kineski partneri oberučke prihvatili pa se na Novosadskom sajmu očekuje nastup kompanija iz NR Kine na sajmovima LORIST i „Sjaj” već ove jeseni i mnogo vidnije prisustvo na Međunarodnom poljoprivednom sajmu 2016. godine.



Na svečanom otvaranju EKSPO-a u Ningbou bila je i velika delegacija novinara iz svih ZCIE. Oni su uživali desetodnevno gostoprimstvo Ministarstva spoljnih poslova NR Kine, kao i provinciujskih vlada Yeđijanga i pokrajine Henan u centralnom delu zemlje, te najvećih gradova Šangaja i Pekinga.



B. Korkodelović

 

Saradnja s gradom Ningbo



Tokom EKSPO-a potpisan je i Memorandum o razumevanju između Novog Sada i Ningboa o uspostavljanju prijateljskih odnosa i saradnje dvaju gradova. Naime, na poziv gradonačelnika Lua, član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski i šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj prof. dr Marijana Dukić Mijatović boravili su u Ningbou.



Marijana Dukić Mijatović je iznela i da je potpisan Memorandum o razumevanju kao formalni preduslov za uspostavljanje tešnje saradnje između Novosadskog univerziteta i Univerziteta Ningbo. Predstavnici Novog Sada razgovarali su i s važnim zvaničnicima Ningboa, predstavljajući ekonomske i turističke potencijale grada.

Autor:
Pošaljite komentar