Сок од вишње је незаобилазан напитак током врелих летњих дана. Прави се на разне начине, а ми вам предлажемо најздравију варијанту сока без конзерванса.
Обрадујте себе и своје укућане, уз помоћ овог старинског, домаћег рецепта...
За домаћи сок од вишања вам је потребно:
- 3 кг вишања
- 1,5 л воде
- 40 гр лимунтуса
- шећер (колико литара течности- толико килограма шећера)
Припрема:
Очистите вишње и оперите их.
Ставите их у једну велику посуду, па преко њих наспите воде и додајте лимунтус.
Гњечите их рукама све док не избаците кошчицеиз сваке вишње.
Тако изгњечене вишње оставите да стоје пуна 24 сата, а затим их процедите (кроз металну цедиљку или газу, зависи да ли волите да остане мало меса у соку).
На добијену количину сока додајте исту количину шећера (рецимо ако сте добили 5л сока, додајте 5кг шећера).
Сок ставите на ринглу, на јаку ватру, и за време загревања мешајте да се шећер истопи. Пустите да сок прокључа само једном (око 2 минута кључања), а затим га оставите да се охлади.
Када сок од вишања буде довољно хладан, сипајте га у стаклене флаше и одложите у фрижидер или на неко друго хладно и суво место.
Стил/ курир.рс/ Дневник