ТУЊЕВИНА ИЛИ САРДИНА? КОЈА ЈЕ БЕЗБЕДНИЈА? Ситна слова УПОЗОРАЈУ НА ИЗУЗЕТНО ОТРОВАН састојак који може да УГРОЗИ ЖИВОТ
Која туњевина је најздравија, а шта је са сардинама?
Дијететичарка је објаснила какву конзерву рибе не би требало да купите.
Туњевина у себи садржи малу количину живе, а сви знамо да је жива невероватно отровна и опасна по људски живот. На срећу, рибе у себи садрже мале количине овог метала.
Проблем настаје када људи почну да уносе превелику количину туњевине. Дакле, ако превише конзумирате туњевину постоји шанса да се отрујете живом и на тај начин угрозите себи живот.
Наравно унос туњевине мора да буде огроман како би дошло до оваквог тровања.
Наиме, само једна конзерва туњевине у себи садржи 18.11 микрограма живе, док иста количина Албакор туњевине садржи 49.53 микрограма живе.
Жива је један од најзаступљенијих токсина у рибљим продуктима и изузетно је штетна за све, поготово за жене које планирају трудноћу, труднице и децу.
Дозвољен максимални унос живе је 1.6 микрограма по килограму телесне масе и то једном недељно.
Џенифер Фиски, дијететичарка из Даласа, објаснила је какву конзерву рибе никада не би требало куповати и конзумирати.
Она је подвукла три слова која не би смела да се нађу на конзерви, односно саветовала да потражите конзерве на којима је јасно назначено да не садрже „БПА“
„Супстанца бисфенол А (БПА) везује се за масти, па тражите туњевину или сардине на којима пише да не садрже ту хемикалију. Ако имате могућност, купујте рибу у тегли, а не конзерви“, рекла је она.
Бисфенол А је супстанца о којој се много прича последњих двадесетак година. Унета у прекомерним количинама, може да поремети баланс хормона због чега је у неким производима, као што су флашице за бебе, забрањена.
Закључак је да конзервирана туњевина у малим количинама није опасна. Међутим, ако волите да једете рибу и ограничени сте на оне из конзерве, ипак се определите за сардину.
(krstarica.com)