Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТИКТОК "ПОЛУДЕО" ЗБОГ ОВОГ ЈЕДНОСТАВНОГ НАПИТКА Преко 200 милиона прегледа ДА ЛИ ЗАИСТА ЛЕЧИ ПРЕХЛАДУ

25.11.2024. 21:24 21:55
Пише:
чај
Фото: Ilustracija pixabay

Главни састојак овог напитка је лук, а многи тврде да прехладу носи "као руком однесену".

Овога пута се ради о води од лука, а у неколико објава овај тренд већ је сакупио више од 200 милиона прегледа. Према бројним корисницима, рецепт с луком убрзава опоравак од респираторног синцицијалног вируса (РСВ), инфекција синуса, прехладе и кашља, а може олакшати и симптоме астме, побољшати здравље црева и крвног притиска, а многе су здравствене тврдње повезане с овом напитком. Али, шта о њој кажу стручњаци?
Како је настао тренд?
Ако сте корисник ТикТока сигурно сте видели и разне друге трикове с луком, на пример неки их стављају у чарапе преко ноће да би оздравили или у угао куће да као природни прочишћивач ваздуха.Најновији тренд произлази из доминиканске традиције коришћења чаја од лука за здравље. Зависно које ТикТокер пратите, овај напитак можете да направите тако да исечете црвени или црни (жути) лук (никада бели), помешате га с филтрираном водом и оставите да одстоји преко ноћи пре него што попијете. Исто тако, можете заједно да прокувате насецкани лук и воду и одмах конзумирати.

– Да будем искрена, помисао на испијање воде од лука звучи грозно. Међутим, здравствени бенефити утврђени су у научној литератури, а разне културе вековима користе лук у различите терапеутске сврхе – рекла је Бријана Вајсер, дијететичарка клинике Mayo, за Well+Good.

Који су здравствени бенефити лука?
Лук је једна од најстаријих намирница позната историчарима, а његова кулинарска и медицинска употреба сеже до пре више од 5000 година. Исто тако, ова „стара“ биљка се већ тада користила као појачивач укуса и додатак здравој исхрани.

Иако се најчешће говори о зеленом лиснатом поврћу као о најздравијем, бело поврће, као лук, има посебне нутритивне бенефите. Препун је храњивих материја попут витамина, минерала, антиоксиданса и других биљних једињења.

– Он нуди витамин Ц, храњиву материју за коју је познато да подржава здрав имунолошки систем који је важан у борби против вируса или инфекције – каже Бјанка Тамбурело, регистрована дијететичарка у ФРЕСХ Communications.

лук
Фото: Ilustracija pixabay

Уз то, богат је калијумом, минералом и електролитом који помаже у одржавању равнотеже течности у телу, подстиче здравље мишића и регулише срчани ритам. Осим тога, пружа импресивне количине витамина Б фолата и Б6, а оба су важна за раст ћелија, ниво енергије и оптималан метаболизам.Једна од најважнијих предности лука је то што је пун органских биљних једињења укључујући антиоксидансе и флавоноиде попут кверцетина, кемпферола и органосумпорних једињења. Заправо, истраживачи су открили да лук садржи 25 различитих флавоноида, што га чини једним од највећих извора у исхрани. Ова биљна једињења јако су ефикасна у борби против штетних бактерија, смањењу упале и уклањању слободних радикала у телу.

Кверцетин је такође снажан антихипертензив, што значи да може да помогне у смањењу крвног притиска. Такође се показало да штити мозак од неуродегенеративне поремећаја.

Биљна једињења у луку који се боре против слободних радикала у телу заправо ће инхибирати остеокласте (ћелије које разграђују коштано ткиво) на изузетно користан начин. Једна је студија открила да су жене старије од 50 година које су свакодневно јеле лук имале пет посто већу густоћу костију од оних које су га јеле једном месечно или ређе, а честа конзумација лука могла је да смањи ризик од прелома кука за до 20 посто.

Студије су такође показале да конзумација лука може помоћи у смањењу крвног притиска и холестерола, побољшати метаболички синдром, па чак и регулисати шећер у крви. Уз то, смањује ризик од рака дебелог црева, рака јајника и рака желуца.

лук
Фото: Ilustracija pixabay

Требате ли почети пити воду с луком?
 

Једна важна ствар коју треба знати је да су, када су у питању храњиве материје и биљна једињења, неки топљиви у води, док су други топљиви у мастима. На пример, ако сте јели салату пуну здравих витамина топивих у мастима с преливом за салату без масноће и без других извора масти, вашем телу неће добити те моћне храњиве материје.

Кад је реч о луку, сви флавоноиди су топиви у води, као и витамини Б скупине, витамин Ц као и сви минерали укључујући и калијум. Тако да када је лук у води, он ће испрати те храњиве материје у воду како би створио напитак богат храњивим материјама који може имати позитиван ефекат на ваше здравље.

– Упркос здравственим добробитима лука, способност нашег тела да се излечи и опорави од болести много више зависи од наших свакодневних животних навика као што су целокупна исхрана, физичка активност, сан и управљање стресом него испијање чаше воде с луком док смо болесни – каже Вајсер, а преноси Прва ТВ.

Дакле, иако вода с луком сигурно неће нашкодити вашем здрављу, не постоји ниједно истраживање које подупире ефикасност воде с луком у убрзавању опоравка од РСВ-а, инфекција синуса или прехладу – каже Тамбурело.

 

Извор:
Prva TV
Пише:
Пошаљите коментар