СОК ОД ЛИСТА СМОКВЕ Скривени еликсир за имунитет и варење
Иако се смокве најчешће конзумирају као омиљена ужина током касног лета и ране јесени, мало је познато да њихово лишће може да се искористи током целе године.
Ово воће обилује влакнима, минералима и бројним витаминима, али право изненађење долази управо из смоквиног листа.
Сада, када су смокве у пуној зрелости, право је време да пробате несвакидашњи, али веома здрав напитак, сок од листова смокве. Овај освежавајући напитак, како преноси портал fashion.hr, осим пријатног укуса, нуди и многобројне користи за здравље: јача имунитет, побољшава варење и богат је антиоксидансима, витаминима и минералима.
Смоквин лист се понекад користи и као додатак јелима, или за омотавање печених смокви, али његов пун потенцијал открива се управо у овом домаћем рецепту за сок.
Састојци:
15 до 20 свежих листова смокве
1 литар воде
1 кг шећера (или по избору замена за шећер)
сок од једног лимуна (опционално)
Припрема:
Најпре прокувајте воду и у њој растопите шећер. Смоквине листове темељно оперите како бисте одстранили све нечистоће. Потом их ставите у већи лонац и прелијте припремљеном водом. На средње јакој температури кувајте док вода не прокључа, а затим смањите ватру и наставите кување још 20–30 минута, све док листови не омекшају и вода не поприми благо зелену нијансу.