light rain
10°C
29.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШЕЋЕР НИЈЕ НАЈОПАСНИЈИ ПО ЗДРАВЉЕ По сваку цену заобиђите ову намирницу, пречесто се конзумира код нас

24.03.2025. 16:53 17:15
Пише:
Извор:
Еспресо
шећерна болест
Фото: youtube prinstcrin/ РТВ Крагујевац

Да ли је један угљени хидрат опаснији од шећера, а налази се у намирницама „без шећера“

Да ли сте имали прилике да чујете за овај угљени хидрат који је далеко мање познат него сахароза?

Иако многи верују да је шећер најопаснији за здравље, постоји један угљени хидрат који је још опаснији. Др Erik Berg, стручњак за здравље, упозорио је на озбиљну опасност малтодекстрина, који може негативно утицати на ниво шећера у крви и сматра га опаснијим од самог шећера.

Кетоза, стање у којем тело сагорева масти уместо глукозе, има бројне здравствене предности, попут мршављења, боље контроле шећера у крви и смањења ризика од срчаних болести. Такође, познато је да кетоза сузбија глад, повећава енергију и побољшава здравље коже. Др. Берг сматра да је важно избегавати малтодекстрин ако желите да одржите стабилан ниво шећера у крви.

„Малтодекстрин је много опаснији од обичног шећера“, рекао је др. Берг. „Иако шећер има гликемијски индекс од око 65, малтодекстрин је између 116 и 136, што значи да делује на ниво шећера у крви много снажније и опасније.“

Малтодекстрин је присутан у многим дијеталним производима и често се користи као пунилац у намирницама које се сматрају ‘без шећера’, а заправо садрже високе количине овог угљеног хидрата. Он је полисахарид, врста угљеног хидрата који се прави од неколико шећера и често се добија из кукуруза, пшенице, риже, кромпира или тапиоке.

Иако није технички шећер, малтодекстрин може изазвати нагли пораст нивоа шећера у крви због свог високог гликемијског индекса. Такође, ако се добија из пшенице, може садржавати трагове глутена, што је проблем за особе које су на њега алергичне.

Малтодекстрин се користи у широком спектру прерађене хране:

– Пекарски производи (пецива, крекере, гранола плочице) – Житарице и пића за доручак – Безалкохолна газирана пића – Бомбоне и други слаткиши – Млечни производи (нпр. инстант пудинг, готова јела) – Преливи за салате – Супе и смрзнута јела – Замене за месо – Спортска пића – Тестенина

Прекомерна конзумација хране која садржи малтодекстрин може довести до повећања уноса шећера, смањеног уноса влакана и превише прерађене хране, што повећава ризик од високог холестерола, дебљања и развоја дијабетеса типа 2. Због високог гликемијског индекса, малтодекстрин може изазвати нагли скок у нивоу шећера у крви, што је опасно за ваше здравље.

Еспресо

Извор:
Еспресо
Пише:
Пошаљите коментар
НАЈШТЕТНИЈИ СЛАТКИШ КОЈИ СРБИ ОБОЖАВАЈУ Препун тешких метала ОЛОВА И КАДМИЈУМА; Опаснији органски од оног из неорганске производње
чоколада

НАЈШТЕТНИЈИ СЛАТКИШ КОЈИ СРБИ ОБОЖАВАЈУ Препун тешких метала ОЛОВА И КАДМИЈУМА; Опаснији органски од оног из неорганске производње

25.02.2025. 12:10 12:33