РЕЦИТЕ ПИРИНЧУ ЗБОГОМ, ОВО ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА ЗАМЕНА „Мајка свих зрна” чува здравље и линију
Пиринач, иако популарна житарица, није оптимална намирница због својих „празних“ угљених хидрата, највише присутног скроба, високог гликемијског индекса и брзог повећања нивоа шећера у крви након конзумације.
Због тога се све чешће препоручује замена интегралним смеђим пиринчем или кином као бољим избором.
Kиноа, често називана „мајком свих зрна“, је изузетно богата безглутенска намирница која пружа бројне здравствене бенефите. Она садржи есенцијалну аминокиселину лизин која подржава правилан раст, развој и производњу енергије, као и протеине, витамине Б групе, витамин Е, разне антиоксидансе, флаваноиде те есенцијалне минерале попут мангана, магнезијума, гвожђа, фосфора, калијума, калцијума, цинка, бакра и селена. Киноа је такође изузетно богата биљним влакнима, при чему једна шоља киное пружа чак 21 одсто препорученог дневног уноса влакана.
Предности замене пиринча кином су многе, укључујући:
- Нижи гликемијски индекс: Киноа има нижи гликемијски индекс од белог пиринча, што значи да не изазива брзи скок нивоа шећера у крви
– Богата влакнима и протеинима: Киноа садржи веће количине влакана и протеина у поређењу с белим пиринчем, пружајући више храњивих материја.
– Слична текстура као пиринач: Киноа има сличну мекану текстуру као пиринач, чинећи је пријатном замјеном у разним јелима.
– Мање калорија и угљених хидрата: Киноа има мање калорија и угљених хидрата у поређењу с белим пиринчем.
– Смањење нивоа триглицерида: Конзумација киное може смањити ниво триглицерида у крви након оброка.
– Богатство есенцијалних аминокиселина: Киноа садржи све есенцијалне аминокиселине у већој количини него пиринач.
– Више минерала: Киноа садржи више минерала укључујући калцијум, гвожђе, калијум и манган, него што их има у пиринчу.
(Krstarica)