ПОЗНАТИ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ ОТКРИВА Рен боље од лекова чисти плућа и бронхије, а ево како га треба узимати
То је капитални прооксиданс и треба га што више конзумирати
Зима је, сезона вируса и прехлада, а пред нама су празници. Како искористити оно најбоље што је сада на нашим трпезама, шта треба јести како бисмо подигли имунитет? Од свих салата које ова сезона нуди, коју можемо да назовемо најхранљивијом?
Познато је, на пример, да купус може да изазове гасове и надутост, а како ублажити болове исхраном и које су то "домаће" салате најздравије, открио је др Војислав Перишић, гастроентеролог.
Моћни рен
"Пилећа супа је најбоља код назеба. Али, њено антиинфективно дејство појачавамо реном", каже др Воја и саветује да се у тањир додају две кафене кашике ове салате. "Тако подстичете прочишћавање носних ‘ходника’ и избацивање секрета", наводи и додаје да ово не треба примењивати код деце испод две године.
Рен има јак укус и веома интензиван мирис који практично "отвара" дисајне путеве, па се зато користи у комбинацији са другом храном. На пример у Војводини га једу у виду соса и то уз ринфлајш. Већина га комбинује са винским сирћетом, па се прелива по паприци, кромпиру, шаргарепи... Од рена се прави и чај који је, када му се дода мед је изузетно лековит код прехлада, отвара бронхије...
"То је капитални прооксиданс и треба га што више конзумирати. А приде га има свуда, дивље расте... Припремљен рен не сме дуго да одстоји, не више од два, три месеца, јер тада губи ону пулпу", каже гастроенртеролог.
Бела ротква чисти бронхије
Друга зимска салата која би свакако требало да се нађе на нашем јеловнику ових недеља јесте она од беле роткве.
“Прочистач нашег организма је бела ротква - тако кажу Јапанци који је једу у великим количинама. Пуна је витамина Ц, антиоксиданаса, чисти организам... Не треба је пуно јести јер може од ње да заболи желудац, али је изузетно добра", каже др Воја и открива која количина је оптималан уз празничне гурманлуке.
"Око 100 г је количина се препоручује у дану и то уз печење. Проблем је што може да иритра зубе и десни, па јој се зато додају уље и винско сирће, остави се да мало одстоји... Поред ње вам додатни витамин Ц није потребан. Бела ротква може да стоји пет месеци на тамном и хладном и ништа не губи од своје хранљиве вредности."
Цвекла најздравија
"Зимске салате са цвеклом су можда најздравије. Ако је направите од цвекле, рена и белог лука, таква салата има невероватно антиоксидантно дејство. Не морате да ‘јурите' парадајз, паприку и остало поврће. Одлична је и за гвожђе, а у том случају је најбоље сваког дана пити литар сока од цеђене цвекле", каже др Перишић.
Целер могу и бебе
"Целер је такође веома корисна намирница а салата од њега се најчешће једе зими", др Воја каже да је ова намрница моћан антиоксиданс, а чак се даје бебама већ од петог месеца.
Старинска салата са парадајзом и празилуком
"Ово је салата нашег детињства, на коју смо добијали пред вечеру", каже др перишић за густи парадајз сок са празилуком. "Празилук је изузетно хранљив, има много имулина и витамина Ц. Ово је јако добра салата, узмите једну порцију уз оброк и нису вам потебни никакви витамински додаци", напомиње доктор.
А зашто су ове салате боље од оних које се зими набављају само из стакленика?
"Ово су зимске салате које наш организам опскрбљују оним хранљивим елементима које имају летње салате – витамином Ц и антиоксидансима, првенствено. А ту су и гвожђе, минерали, цинк и селен, итд. Не морамо да јуримо и тражимо скупе ствари које су, да се изразим народски, ‘вештаци’. Навикавајмо децу на ову храну, тако смо се и ми хранили у детињству и грип и вируси нам нису могли ништа", поручује др Воја.
АЛО/Здравље