overcast clouds
15°C
23.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО МЕСО ЈЕ НАЈБОЉИ ИЗВОР ПРОТЕИНА Нутриционисти кажу да је сан СВАКЕ ДИЈЕТЕ

22.03.2025. 17:11 17:17
Пише:
Извор:
Дневник
meso
Фото: Pixabay

Често се расправља о томе која врста меса је најбољи извор протеина, а дијететичари често истичу једну врсту као најздравију опцију због ниског удела масти и високог садржаја протеина.

Одговор можда и знате: пилетина је извор висококвалитетних протеина који су кључни за изградњу и обнову мишића. 

Према подацима америчког Министарства пољопривреде (USDA), 85 грама пилећих прса без кости и коже садржи око 26 грама протеина и 2,7 грама масти. 

Ови протеини садрже свих девет есенцијалних аминокиселина које наше тело не може само да синтетише, што их чини потпуним извором протеина.

Мало масти, савршен избор

Пилећа прса су позната по свом ниском уделу масти, посебно ако се конзумирају без коже, што доприноси њиховој нискокалоричности од приближно 128 калорија по порцији.

meso
Фото: Pixabay

„Пилетина је одличан извор немасних протеина и савршен је избор за оне који желе да побољшају исхрану, јер је нискокалорична и пружа есенцијалне нутријенте потребне за оптимално здравље“, истакла је дијететичарка Лиса Јанг за New York Post.

Овај аспект чини пилећа прса погодним за особе које пазе на унос калорија или покушавају да одрже здраву телесну масу.

Важно је уравнотежити унос меса са другим изворима протеина

Осим протеина, пилећа прса садрже и минерале попут гвожђа и цинка. 

На 85 грама ове пилетине налази се око 0,39 милиграма гвожђа и 0,77 милиграма цинка, који су важни за различите телесне функције. Такође, пружају око 94 милиграма холина, нутријента важног за здравље мозга.

Укључивање пилећих прса у исхрану може пружити многе здравствене користи, али важно је обратити пажњу на начин припреме. Препоручује се кување, печење или гриловање пилећих прса без коже како би се смањио унос додатних масти. Конзумација пилећих прса у умереним количинама може помоћи у одржавању здраве телесне масе, пружити есенцијалне нутријенте и подржати укупно здравље.

Међутим, важно је уравнотежити унос меса с другим изворима протеина, попут рибе, махунарки и орашастих плодова, како би се обезбедила разноврсна и уравнотежена исхрана. Као и код свих намирница, кључ је у умерености и разноликости.
 

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар