Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO MESO JE NAJBOLJI IZVOR PROTEINA Nutricionisti kažu da je san SVAKE DIJETE

22.03.2025. 17:11 17:17
Piše:
Izvor:
Dnevnik
meso
Foto: Pixabay

Često se raspravlja o tome koja vrsta mesa je najbolji izvor proteina, a dijetetičari često ističu jednu vrstu kao najzdraviju opciju zbog niskog udela masti i visokog sadržaja proteina.

Odgovor možda i znate: piletina je izvor visokokvalitetnih proteina koji su ključni za izgradnju i obnovu mišića. 

Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), 85 grama pilećih prsa bez kosti i kože sadrži oko 26 grama proteina i 2,7 grama masti. 

Ovi proteini sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje naše telo ne može samo da sintetiše, što ih čini potpunim izvorom proteina.

Malo masti, savršen izbor

Pileća prsa su poznata po svom niskom udelu masti, posebno ako se konzumiraju bez kože, što doprinosi njihovoj niskokaloričnosti od približno 128 kalorija po porciji.

meso
Foto: Pixabay

„Piletina je odličan izvor nemasnih proteina i savršen je izbor za one koji žele da poboljšaju ishranu, jer je niskokalorična i pruža esencijalne nutrijente potrebne za optimalno zdravlje“, istakla je dijetetičarka Lisa Jang za New York Post.

Ovaj aspekt čini pileća prsa pogodnim za osobe koje paze na unos kalorija ili pokušavaju da održe zdravu telesnu masu.

Važno je uravnotežiti unos mesa sa drugim izvorima proteina

Osim proteina, pileća prsa sadrže i minerale poput gvožđa i cinka. 

Na 85 grama ove piletine nalazi se oko 0,39 miligrama gvožđa i 0,77 miligrama cinka, koji su važni za različite telesne funkcije. Takođe, pružaju oko 94 miligrama holina, nutrijenta važnog za zdravlje mozga.

Uključivanje pilećih prsa u ishranu može pružiti mnoge zdravstvene koristi, ali važno je obratiti pažnju na način pripreme. Preporučuje se kuvanje, pečenje ili grilovanje pilećih prsa bez kože kako bi se smanjio unos dodatnih masti. Konzumacija pilećih prsa u umerenim količinama može pomoći u održavanju zdrave telesne mase, pružiti esencijalne nutrijente i podržati ukupno zdravlje.

Međutim, važno je uravnotežiti unos mesa s drugim izvorima proteina, poput ribe, mahunarki i orašastih plodova, kako bi se obezbedila raznovrsna i uravnotežena ishrana. Kao i kod svih namirnica, ključ je u umerenosti i raznolikosti.
 

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar