ОВАЈ САСТОЈАК МОЖЕ ДА ИЗАЗОВЕ НЕСВЕСТИЦУ КОД ДЕЦЕ Често га једемо, а не знамо КОЛИКО ЈЕ ШТЕТАН
Замислите да ваше дете поједе омиљени сладолед или попије освежавајући slushie и убрзо након тога осети вртоглавицу, слабост или чак изгуби свест.
Можда звучи драматично, али према британским стручњацима, један често коришћен састојак у храни могао би бити разлог таквих реакција.
Ради се о глицеролу, супстанци која се додаје у разне производе како би остали меки, влажни или како би се спречило њихово прегревање и смрзавање. Налази се у тортиљама, зачинима, преливима за салате, жвакаћим гумама, протеинским плочицама и многим другим свакодневним намирницама.
И док одрасли могу без проблема разложити глицерол, код деце ситуација може бити сложенија. Њихова тела су мања и спорије прерађују ову супстанцу, што може довести до тровања глицеролом, које узрокује нагли пад шећера и калијума у крви, а у неким случајевима и несвестицу.
Зашто је глицерол проблематичан за децу?
Стручњаци су пратили 21 случај деце која су у року од сат времена након конзумирања slushie-ја развила симптоме попут вртоглавице, поспаности, знојења, несвестице.
Узрок? Низак ниво шећера у крви (хипогликемија) и низак калијум, што може довести до озбиљних проблема попут дрхтања, напада и чак коме.
У најтежим случајевима, реакција на глицерол може изазвати шок – стање у којем циркулација крви слаби, а витални органи не добијају довољно кисеоника. Симптоми укључују: бледу, хладну и знојаву кожу, убрзано дисање, слабост, мучнину и јаку жеђ, наводи Daily Mail.
У којој се храни крије глицерол?
Глицерол можда не препознајете одмах на декларацијама, јер се може појавити под различитим називима, попут глицеринa, глицил алкохола, трихидроксипропана, 1,2,3-пропанетриола.
Ово су најчешћи производи у којима се налази:
Тортиље – Посебно оне од брашна и кукуруза, јер глицерол помаже да остану влажне.
Жвакаће гуме – Глицерол даје жвакама еластичност и одржава текстуру.
Сладолед и глазуре за колаче – Спречава стварање кристала леда и одржава глазуре сјајним.
Житне и гранола плочице – Често се додаје као конзерванс.
Преливи, сосеви и зачини – Користи се за спречавање сушења и побољшање текстуре.
Конзервисана храна – Неке супе и конзервисани производи садрже глицерол због очувања влажности, укуса и боје.
Како заштитити децу?
Иако глицерол није опасан за већину људи, родитељи би требало да буду свесни могућих реакција код деце, посебно након конзумације већих количина.
Ако приметите симптоме попут вртоглавице, јаке жеђи, знојења или слабости, одмах потражите медицинску помоћ.
Шта можете урадити?
Проверавајте декларације на производима.
Ограничите конзумацију slushie-ја и намирница са додатим глицеролом.
Ако ваше дете има ниску телесну тежину или осетљив организам, будите посебно опрезни.
Следећи пут када купујете грицкалице или напитке за децу, завирите у декларацију – можда ћете се изненадити колико често овај састојак појављује.