НУТРИЦИОНИСТКИЊА ОБЈАСНИЛА ШТА ДА ИЗБЕГАВАТЕ ТОКОМ ПОСТА ДА СЕ НЕ УГОЈИТЕ Ево како унети природни калцијум, орашасте плодове треба јести умерено
Пред нама је велики Васкршњи пост, а том приликом је важно да исхрана буде балансирана и здрава
Православни верници данас започињу велики и најстрожији пост, који ће трајати све до Васкрса, односно 48 дана. Духовна правила поста, која подразумевају уздржавање од лоших мисли и дела, се подразумевају, али постоје и нутритивна правила поста која се једноставно и лако примењују и чувају здравље. Где на том путу најчешће грешимо открива нутрициониста Бранка Мирковић, пише Курир Здравље.
Недовољно разноврсна исхрана
Једна од честих грешака у исхрани током поста је ограничен, оскудан број намирница и нарочито фаворизовање оних на бази простих угљених хидрата, што може да доведе до недостатка одређених нутријената.
- Пост је право време за чорбе и потаже од поврћа, а одлично ће вас окрепити поподне или увече, када се вратите са посла. Скувајте разно поврће по жељи и укусу, измешајте штапним миксером и уживајте, а не заборавите и на салате. Можете јести и разну тестенину с поврћем. Изаберите ону интегралну, додајте печурке и уживајте у здравом оброку - саветује Бранка.
Конципирајте сваки оброк тако да је пола тањира поврће, једна четвртина неки од извора протеина (риба, махунарке, орашасти плодови, печурке), а четвртина интегралне житарице.
Недостатак калцијума
С обзиром на то да је унос калцијума за време поста смањен, добро је да повремено, најбоље два до три пута недељно, једете сардину из конзерве, сугерише нутрициониста. Изгњечите је са костима и тако ћете унети квалитетан природни калцијум.
А које су то најздравије рибе, читајте у тексту испод:
Прескакање махунарки
Махунарке су често занемарене, иако су одличан извор минерала и влакана. Спремајте их на разне начине, додаје наша саговорница.
- Здраве су заситне и одличан су извор минерала. Гашак је природан извор серотонина, пасуљ поможе да се организам добро прочисти, а одличан је и за зглобове.
Занемаривање сезонских намирница
Младо поврће с пролећа се сматра правом фитотерепијом. Нежне је структуре и има доста течности која садржи мноштво минерала и витамина.
- Ако идете једном недељно у набавку, прво спремајте оно које је мање отпорно, а то је углавном лиснато поврће, спанаћ, зеље, блитва и разне зелене салате. Отпорније поврће као што је млади купус, тиквице, келераба и млади кромпирићи, млада шаргарепа и зелен за супу, краставац, спремајте крајем недеље. Млади лук, црни и бели, ако правилно чувате у фрижидеру, као и зачинске траве попут першуна, мирођије, целера, али и ротквица можете користити целе недеље - сугерише нутрициониста.
За десерт или међуоброк узмите воће, а јагоде, кад стигну, купујте за два, три дана и дајте им предност у односу на тропско воће, јер су сезонски плодови далеко бољи, објашњава.
Нездраве ужине и оброци "за понети"
Многи током поста (и не само тада) посежу за пецивима и грицкалицама које нису најздравији избор, сугерише наша саговорница.
- Уместо тога грицкајте орахе, леснике, бадеме, печени кикирики. Сто грама орашастих плодова има око 600 калорија и зато их једите умерено. Повремено могу да буду одличан оброк "за понети", а ако додате и мало сувог воћа, имаћете комплетан, веома укусан и здрав оброк без много припреме.
Не заборавите на разне чајеве и засладите их медом - има витамине и минерале и сматра се комплетном и савршеном природном намирницом, поручује Бранка Мирковић.