НЕУРОХИРУРГ ТВРДИ: Ова вечера од 3 састојка ШТИТИ ВАС ОД АЛЦХАЈМЕРА
„Свакa вечера која садржи мало прерађених састојака, шећера и нездравих масти добра је за превенцију Алцхајмерове болести, као и за ваше опште здравље“, открио је др Џонатан Џ. Расули.
MIND дијета, која наглашава зелено лиснато поврће, бобичасто воће, пасуљ, орашасте плодове, цела зрна, рибу и маслиново уље, развијена је посебно за очување здравља мозга.
Овај план исхране представља комбинацију медитеранске дијете прилагођене биљкама и DASH дијете, која се фокусира на смањење високог крвног притиска.
Лосос се препоручује као део MIND дијете јер садржи омега-3 масне киселине, за које се верује да чувају интегритет ћелијских мембрана у мозгу, олакшавају комуникацију између неурона, побољшавају проток крви у мозгу, подржавају стварање нових можданих ћелија и смањују упале.
Тајна је у - омега 3 масним киселинама
Према Њујорк посту, због тога др Џонатан Џ. Расули, сертификовани неурохирург из Њујорка, често за вечеру припрема лосос на жару, зачињен куркумом, уз броколи на пари.
Његов оброк је богат омега-3 масним киселинама и фитонутријентима корисним за мозак, сиромашан угљеним хидратима, шећером и нездравим мастима.
„Изврсног је укуса и никада ми не досади. Изузетно је једноставан за припрему и не захтева превише састојака“, рекао је Расули.
Кључни активни састојак куркуме – куркумин показао је потенцијал у смањењу упале, побољшању памћења и
успоравању развоја амилоидних наслага, које су карактеристичне за Алцхајмерову болест.
Броколи – савезник у борби против деменције
Алцхајмерова болест је најчешћи облик деменције, а карактерише је губитак памћења, смањена способност размишљања и учења.
С друге стране, броколи садржи глукозинолате, који се жвакањем претварају у изотиоцијанате – доказано је да они смањују оксидативни стрес, као и упалу у организму.
Поред тога, броколи је богат витаминима C, K и A, калијумом, калцијумом и гвожђем.
Избегавајте превише соли и нездраве угљене хидрате
Расули упозорава да не треба додавати превише соли лососу нити мењати броколи угљеним хидратима, јер вишак соли и рафинисаних угљених хидрата може погоршати упалу мозга.
„Свакa вечера са мало прерађених састојака, шећера и нездравих масти била би добра не само за превенцију Алцхајмерове болести, већ и за опште здравље“, истиче он.
„Избегавам црвено месо, месне прерађевине попут кобасица и храну богату шећером. Показало се да они доприносе инсулинској резистенцији, која је фактор ризика за деменцију“, закључује Расули.