NEUROHIRURG TVRDI: Ova večera od 3 sastojka ŠTITI VAS OD ALCHAJMERA
„Svaka večera koja sadrži malo prerađenih sastojaka, šećera i nezdravih masti dobra je za prevenciju Alchajmerove bolesti, kao i za vaše opšte zdravlje“, otkrio je dr Džonatan DŽ. Rasuli.
MIND dijeta, koja naglašava zeleno lisnato povrće, bobičasto voće, pasulj, orašaste plodove, cela zrna, ribu i maslinovo ulje, razvijena je posebno za očuvanje zdravlja mozga.
Ovaj plan ishrane predstavlja kombinaciju mediteranske dijete prilagođene biljkama i DASH dijete, koja se fokusira na smanjenje visokog krvnog pritiska.
Losos se preporučuje kao deo MIND dijete jer sadrži omega-3 masne kiseline, za koje se veruje da čuvaju integritet ćelijskih membrana u mozgu, olakšavaju komunikaciju između neurona, poboljšavaju protok krvi u mozgu, podržavaju stvaranje novih moždanih ćelija i smanjuju upale.
Tajna je u - omega 3 masnim kiselinama
Prema Njujork postu, zbog toga dr Džonatan DŽ. Rasuli, sertifikovani neurohirurg iz Njujorka, često za večeru priprema losos na žaru, začinjen kurkumom, uz brokoli na pari.
Njegov obrok je bogat omega-3 masnim kiselinama i fitonutrijentima korisnim za mozak, siromašan ugljenim hidratima, šećerom i nezdravim mastima.
„Izvrsnog je ukusa i nikada mi ne dosadi. Izuzetno je jednostavan za pripremu i ne zahteva previše sastojaka“, rekao je Rasuli.
Ključni aktivni sastojak kurkume – kurkumin pokazao je potencijal u smanjenju upale, poboljšanju pamćenja i
usporavanju razvoja amiloidnih naslaga, koje su karakteristične za Alchajmerovu bolest.
Brokoli – saveznik u borbi protiv demencije
Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije, a karakteriše je gubitak pamćenja, smanjena sposobnost razmišljanja i učenja.
S druge strane, brokoli sadrži glukozinolate, koji se žvakanjem pretvaraju u izotiocijanate – dokazano je da oni smanjuju oksidativni stres, kao i upalu u organizmu.
Pored toga, brokoli je bogat vitaminima C, K i A, kalijumom, kalcijumom i gvožđem.
Izbegavajte previše soli i nezdrave ugljene hidrate
Rasuli upozorava da ne treba dodavati previše soli lososu niti menjati brokoli ugljenim hidratima, jer višak soli i rafinisanih ugljenih hidrata može pogoršati upalu mozga.
„Svaka večera sa malo prerađenih sastojaka, šećera i nezdravih masti bila bi dobra ne samo za prevenciju Alchajmerove bolesti, već i za opšte zdravlje“, ističe on.
„Izbegavam crveno meso, mesne prerađevine poput kobasica i hranu bogatu šećerom. Pokazalo se da oni doprinose insulinskoj rezistenciji, koja je faktor rizika za demenciju“, zaključuje Rasuli.