НЕМА ШТА НЕ ЛЕЧИ, А НЕ КОШТА НИШТА Ова намирница је право благо за ваш организам, ево како се спрема
Светлана Ишченко, доктор-инфектолог са 40-годишњим медицинским искуством и нутриционисткиња, открила је да бујон, односно супа од костију спречава многе здравствене проблеме!
„Ојачава зидове крвних судова, обнавља гастроинтестиналну слузокожу, ублажава болове у зглобовима и надокнађује недостатак протеина и микронутријената. И не кошта апсолутно ништа. И зове се супа од костију“, рекла је ова докторка, пише „Hibiny.ru“.
Ишченко је поделила и рецепт за здрав коштани бујон.
Како се прави супа од костију?
Лекарка препоручује да супу припремите од неколико костију са великом количином меса (пилетина, говедина или чак риба).
– Ставите кости у велики лонац, додајте воду, посолите да побољшате укус и кувајте на лаганој ватри 2-3 сата.
– У међувремену припремите поврће и зачинско биље за чорбу: биће укусно ако додате шаргарепу, лук, целер, першун.
– Поврће исеците на коцкице и ставите у шерпу 20 минута пре краја кувања.
Готова супа треба да се процеди, тако да остане само течност. Чорба од костију се може јести као самостално јело или користити као основа за разне супе.
„Ово јело је савршено за здраву исхрану и одржавање костију у добром стању. Оброци на бази коштаног бујона су богати калцијумом и другим минералима који су неопходни за јаке, здраве кости. Осим тога, чорба одлично утиче на варење и имуни систем, јача кожу, нокте и косу“, закључује докторка.