МНОГИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ОВА ЖИТАРИЦА НАЈЗДРАВИЈА НА СВЕТУ До скора занемарена, од недавно доживљава БУМ
Житарице су неопходне за нормално функционисање организма. И колико год говорили да их треба смањити на минимум, постоје оне које су, заиста, здраве.
Она која се убраја у најздравије је спелта. Пореклом је из јужне Азије, донета је на Блиски Исток и од тада се проширила на целој територији Европе. Неко време је била занемарена, али се од скоро о њој доста говори. Спелта има широку примену, одлична је замена за особе које су алергичне на пшеницу, а пријатан, орашасти укуса јој додаје још један плус.
Спелта садржи у идеалном односу беланчевине, угљене хидрате, масти, минералне материје, витамине и целулозу. Дијететска влакна су лако растворљива у води, што омогућава добру ресорпцију хранљивих материја у организму. Има висок садржај и протеина, што је чини одличним избором кад је у питању лоше варење и изградња мишића.
Спелтино брашно садржи врло мало масноћа, соли, шећера и холестерола. Оно је богат извор минерала и витамина, укључујући витамине из групе Б, магнезијум, цинк, гвожђе, манган, бакар и селен. Иако су спелта и пшеница донекле сличне по нутриционистичкој вредности, спелта има више витамина К, као и минерала укључујући гвожђе, калијум и цинк него пшеница.
Ако сте склони депресији, треба да знате да је ова житарица богата триптофаном који поспешује синтезу серотонина, хормона среће. Осим тога, смањује ниво шећера у крви и одличан је чувар имунитета. Спелта има и антиканцерогено дејство, спречава раст полипа који неретко прерасту у рак дебелог црева, смањује ризик од појаве рака дојке код жена, а добра је и за јетру. Због обиља беланчевина препоручује се деци, трудницама и старијим особама.
Људи који су алергични на пшеницу или болују од целијакије, трајне интолеранције на глутен, могу слободно да је уврсте у свој јеловник. Спелта садржи глутен, али у мањим количинама у односу на остале житарице и он је растворљив у води, а разграђује се мешењем и топлотом, за разлику од глутена у пшеници.
Прерађује се у мекиње, гриз, кускус и брашно, а препржена и млевена зрна спелте користе се као замена за кафу. Спелтин хлеб нарочито се препоручује спортистима и онима који су изложени већим физичким напорима јер хранљиве материје не оптерећују систем за варење, а ћелије организма су спремне за високе учинке.
Уколико имате неколико килограма вишка, каша од пахуљица спелте за доручак убрзаће вам метаболизам, регулисаће телесну тежину, а и „обориће“ холестерол на жељени ниво.