light rain
14°C
16.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАКО ОВАС ПОБОЉШАВА ВАШУ ИСХРАНУ И ЗДРАВЉЕ Сви бенефити

11.04.2025. 12:14 12:30
Пише:
Извор:
Крстарица
овас
Фото: Pexels

Овас, или зоб, дуго се сматрао житарицом која се користи искључиво у исхрани животиња. Ипак, бројне студије су показале да је овас постао веома цењена намирница у људској исхрани, захваљујући својим хранљивим вредностима и широкој примени у лечењу.

Ова житарица је богата протеинима, витаминима, нарочито Б групе, а од минерала садржи калцијум, магнезијум, натријум, силицијум, гвожђе, манган, цинк и бакар. 

Такође, овас обилује флавоноидима, калијумовим солима, скробом и шећерима. На листи 20 најздравијих намирница, овас је постао популаран због својих бројних здравствених предности, а може се наћи у различитим облицима као цело зрно, пахуљице, мекиње или брашно.

Здравствене користи овса 

Овас јача кости и зубе, па се препоручује деци, женама у менопаузи и особама са хормонском неравнотежом. Поред тога, познат је по јачању имунитета, а користи се и као природни лек за несаницу, анксиозност, депресију и нервозу. Чај од овса посебно је користан за оболеле од мултипла склерозе.

Припрема овса

За припрему овса, довољно је да га кувате пет минута како бисте сачували све хранљиве вредности, а такође ће бити лак за варење. Овсене пахуљице, каша, кувани овас или чај препоручују се особама које су слабе, уморне, реконвалесцентима, трудницама, женама након порођаја, као и људима који су под сталним стресом.

Овас и холестерол

Особе са проблемима у варењу могу користити кашу од зобених пахуљица, кувано зрно или чај од неољуштеног овса. Бета-глукан, који је присутан у овсу, помаже у снижавању нивоа холестерола и смањује ризик од инфаркта. Студије су показале да шоља овсених мекиња дневно може смањити ниво холестерола за око 5%, док се ризик од инфаркта смањује за 10%.

Овас такође регулише рад желуца, смирује осетљива црева, а редовно конзумирање може помоћи и у лечењу дијабетеса, смањујући ниво шећера у крви. Чај од овса је користан и за здравље простате, док може ублажити последице хемиотерапије код оболелих од рака дебелог црева. Флавоноиди и микроелементи овса помажу у јачању имунитета и побољшању крвне слике.

Рецепти са овсима

Чај од овса: Оперите шаку неољуштеног овса, прелијте га са литром хладне воде, загрејте до кључања и кувајте 5 минута. Оставите да одстоји сат времена, процедите и пијте током дана. Можете засладити медом.

Чај од овса против промуклости: Прелијте шаку неољуштеног овса са литром хладне воде, прокувајте, додајте семе аниса и кувајте још неколико минута. Склоните са рингле, охладите и процедите. Додајте мед и пијте током дана.

Каша од овса: У кључалу воду ставите овсене пахуљице и кувајте 5 минута. Оставите да одстоји док не упије сву воду. По жељи, додајте јогурт, мед или друге додатке.

Овас и мршављење

Биљна влакна у овсеним мекињама стварају желатинасти слој на зидовима желуца, што успорава варење и даје дужи осећај ситости. Редовно конзумирање овсених мекиња и пахуљица помаже у мршављењу, док инстант каше са додатим шећером треба избегавати.

Овас је изузетно повољан, лако доступан и врло здрав, па би требало да буде део свакодневне исхране, посебно за особе са повишеним холестеролом, хипертоничарима, као и спортистима који желе да повећају енергију и мишићну масу.

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
ЛЕК КОЈИ ЈЕ ПОВЕЗАН СА МНОГИМ РИЗИЦИМА Аналгетик који може погоршати стање БУБРЕГА, ЖЕЛУЦА И КАРДИОВАСКУЛАРНОГ СИСТЕМА
лек

ЛЕК КОЈИ ЈЕ ПОВЕЗАН СА МНОГИМ РИЗИЦИМА Аналгетик који може погоршати стање БУБРЕГА, ЖЕЛУЦА И КАРДИОВАСКУЛАРНОГ СИСТЕМА

03.04.2025. 10:59 11:11