МАСОВНО ГА КОРИСТИМО И У СРБИЈИ, А ПОТЕНЦИЈАЛНО ЈЕ ОПАСАН ПО ЗДРАВЉЕ Французи покренули петицију против употребе контроверзног заслађивача
Невладина организација Foodwatch, француско удружење Лига против рака и француска нутриционистичка апликација Yuka покренуле су заједничку петицију усмерену на забрану аспартама, контроверзног заслађивача, како су навеле, потенцијално опасног по здравље.
Наведени циљ ове петиције јесте да "изврши притисак на европске институције да забране овај адитив и захтева од држава чланица Европске уније да делују", стоји у заједничком саопштењу.
Петиција је раширена у једанаест европских земаља, од којих девет чланица ЕУ и 2 које нису чланице - Немачкој, Аустрији, Белгији, Шпанији, Француској, Италији, Ирској, Луксембургу, Холандији, Великој Британији и Швајцарској.
Шта је Е 951?
Према Foodwatchu, аспартам је присутан у више од 6000 производа, а посебно у онима који имају ознаку -без шећера- попут одређених газираних пића, јогурта с ознаком 0 посто или жвакаћим гумама. У Француској је одобрен 1988, а изазива расправе о ризицима и могућем негативном утицају на здравље.
2023. Светска здравствена организација класификовала га је као "могуће канцероген за људе".
Фелипе Бергерот, председник Лиге против рака у том заједничком саопштењу за јавност навео је да "нема разлога да се допусти да људи буду изложени ризику од рака који се потпуно може избећи".
У саопштењу стоји и апел.
"Тражимо од наших политичара који доносе одлуке да преузму одговорност и забране га", позива Бергерот.
Друге студије приметиле су ризике повезане са дијабетесом или превременим порођајем везаним за конзумацију аспартама.
Тај адитив, који се на етикетама може препознати по броју Е 951, поново је 2013. одобрила ЕФСА, Европска агенција за сигурност хране одговорна за оцењивање производа на европском тржишту хране.
"Део студија финансирала је прехрамбена индустрија"
Foodwatch, Лига против рака и Yukazabrinuti су због "сукоба интереса", истичу у свом саопштењу.
Наиме, "готово три четвртине студија о аспартаму које ЕФСА сматра поузданим финансирала је или је под утицајем (прехрамбене) индустрије, што доводи у питање веродостојност процене ризика, а тиме и одобрења аспартама" које је дала та европска институција, према извештају Foodwatcha о аспартаму објављеном у уторак, пише Еуправозато.
Ова три субјекта за заштиту потрошача и здравља већ су крајем 2019. заједно покренули кампању против нитритних соли у храни због њихове улоге у појави одређених карцинома пробавног система, који су резултирали променом рецепата код појединих произвођача.