ДОКТОРКА УПОЗОРАВА Мандарине МОГУ ДА БУДУ ОПАСНЕ, посебно су осетљива ОВА 2 ОРГАНА
Мандарине су незаобилазно воће у зимским месецима, скоро да нема особе која је управо сад нема на столу.
Њихова сочност, освежавајући укус и богатство хранљивих материја чине их омиљеним међу зимским воћем. Ово воће долази из породице агрума и познато је по благотворном ефекту по здравље. Осим што пружају уживање за непце, мандарине су природан извор витамина Ц, који помаже јачању имунитета, као и витамина Б, Д и К, калцијума, магнезијума и влакана, што их чини одличним савезником у борби против зимских прехлада.
Такође, природни су извор антиоксиданаса, тачније, садрже антиоксидансе попут флавоноида који помажу у борби против слободних радикала и смањују упале.Мандарине су богате водом, што помаже у одржавању хидратације током хладних месеци. Влакна у мандаринама подржавају здраву пробаву и смањују проблеме са затвором. Мандарине су сезонско воће у зимском периоду, што значи да су свеже и лако доступне, а њихов мирис и укус мандарина могу допринети бољем расположењу у мрачним и хладним данима.
Иако се често повезују са здрављем, није на одмет знати да, као и код сваке хране, постоји граница у конзумацији.
Иако су мандарине нутритивно богате, претерана конзумација може бити проблематична. Према речима руске нутриционисткиње Надежде Чапкине, дневни унос фруктозе не би требало да прелази 40 грама, а неколико мандарина већ може дотићи ту границу.
Када је идеално време за конзумацију?
Превише мандарина може негативно утицати на јетру. Особе које болују од гастритиса такође би требало да буду опрезне, јер киселине из мандарина могу да надраже осетљиву слузницу желуца и црева.
Мандарине се никако не препоручују на празан желудац, будући да њихова киселост може изазвати иритацију система за варење. Најбоље време за уживање у њима је у вечерњим сатима, јер имају ниску калоријску вредност и неће негативно утицати на телесну тежину.
Због тога што су лако сварљиве, мандарине су савршена опција за лагани међуоброк у хладним зимским данима. Ово укусно воће свакако је корисно и може бити део здраве исхране, али је, као и увек, кључ у умерености.